Візит Саакашвілі нагадає про цілі і ідеї Ющенка

2
1

вважає керівник Закарпатського Центру політичних досліджень Віктор Пащенко

Переговори Ющенка і Саакашвілі більшою частиною залишаться поза кадром, вважає керівник Закарпатського Центру політичних досліджень Віктор Пащенко.

На першому плані буде питання основи національної безпеки, що об’єднує Україну і Грузію в стратегічному і тактичному плані. «Зокрема Україну і Грузію в геостратегічному плані об’єднує загроза з боку Росії, яка прагне відновити свою гегемонію. Ця тема дипломатична і більшістю конфіденційна. На поверхні буде українсько-грузинська дружба. Спільна тактика вступу до Євроатлантичного блоку, і т. д», - відзначає експерт.

Що стосується питань економічних, на переконання Пащенка, вони є прерогативою уряду і прем’єр-міністра. «Для України Грузія в економічному плані не найважливіший партнер, більше Грузія зацікавлена в Україні через більший ринок збуту. І в цілому питання економічного співробітництва менше впливають на розвиток українсько-грузинських відносин, ніж політичні. Що ж стосується реалізації проекту Одеса-Броди, це теж питання уряду. Але від президентів також залежить як Україна і Грузія позиціонують себе в очах світової спільноти, зокрема Європи і США – головних потенційних інвесторів проекту», - підкреслює він.

Крім цього політолог зауважує, що візит Саакашвілі має значення для передвиборчої кампанії Віктора Ющенка. «Пріоритети Ющенка, на відміну від інших кандидатів, -  забезпечення незалежності і безпеки України і розвиток державності. Тому ці питання будуть підніматись публічно», - додає він.

Коментарі

L
LIBERTY

...тай зазвідать ош де-є Вітя Балога, бо йому б треба такого фатьова в Грузію.

Читайте також