Влада Мукачева та району спільно розглянуть питання місць у ДНЗ (ФОТО, ВІДЕО)

15
14

Такий підсумок стихійного мітингу в центрі Мукачева, який відбувся у понеділок, 26 січня.

Жителі прилеглих до Мукачева сіл звернулася з проханням врегулювати питання навчання дітей з району в міських дитсадках, адже як відомо через відсутність місць у ДНЗ для дітей жителів міста, постало питання справедливості навчання дітей з району в дитсадках міста.

За словами міського голови Мукачева, держава взяла на себе фінансування двох основних галузей - освіти та охорони здоров'я. Для забезпечення цих галузей бюджетом України передбачено виділення субвенцій для місцевих громад, а це значить, що місто лише приймає виділені державою кошти, а не виділяє їх.

Наразі, десятки дітей Мукачева стоять у черзі на навчання у дитсадках. Всі місця вже зайнято.

Сьогодні, на мітингу, батьки зібрали підписи під проханням до мера Мукачева дозволити їхнім дітям відвідувати міські ДНЗ. Батьківський актив вже мав зустріч з мером Ленд'єлом минулого тижня, де вдалося досягти часткового компромісу.

"Зрозумійте мене правильно, я зобов'язаний перед жителями міста забезпечити їхніх дітей якісною освітою у дитсадках, а тут виходить так, що дітям нема місця у ДНЗ. Коли не було черг на відвідини дитсадків, ми приймали всіх без розбіру. Однак зараз демографічна ситуація змінилась. Ми вже й так виділили 10 млн гривень з міського бюджету для ремонту ЗОШ №8 під дитсадок. Мукачівський район має свій бюджет, який повинен включати й розвиток дошкільної освіти", - зазначив мер Золтан Ленд'єл у коментарі Мукачево.net.

Водночас, як повідомили в Закарпатській ОДА, у вівторок, 27 січня мають відбутися спільні переговори влади Мукачева та району щодо врегулювання ситуації та пошуку оптимального шляху виходу з неї без шкоди для дітей та батьків.

Мукачево.Net 

Коментарі

М
Мукачівець

То тебе Фаттьове до 100 чортів, накінець Лендел трохи очистить місто від селюків, які хай ідуть крумплі копати та корови пасти, де їм положено бути.

Ф
Фаттюв

Із сього видко, що мер та депутати Мукачева бездарі і уголовники, яким треба іти на відпочинок на нари, бо вже не мають за що брати взятки та имилися до дітей. Правду люди пишуть, що ремонтовали, купляли різні речі за свої кровні а теперь їм кажуть "робіть що хочетеіз своїми дітьми". За такоє їх треба із ратуші до сто чорту.

Ч
Чекайте.

А як бути з тими батьками , що у садочках поробили ремонти, поміняли вікна і т.д.

6
6

ВАс ныхто не заставляэ наймати квартиру купыть собы ъъ та сплачуйте комуналку

6
6

ДО НЕГОРОДСЬКОЪ ВАс ныхто не кличе у вариш працювати мысцевим теж треба десь робити а ви працюйте в селы понабиралисьте гектари задирь та працюйте

С
стоп

А шо Хаятова вже не "розрулює" ситуацію, бо писала вчора, що вона все "розрулить" з Мотильчаком. Вона у нас замість гуернатора, скоро Губаль буде її секретарем :)

Н
наташа

останнім часом у садиках кормлять отвратітельно, продукти неякісні, половина краде керівництво та ще й гороно кормлять. Тут скоро буде велика проблема, от на що мерові треба звернути увагу, може так зробити як у школах, віддати їдальні бізнесменам. А кіть по суті, то батьки зараз усе в садиках купують за свої кошти, а чиновники лим крадуть та собі заслуги приписують, а ми кождий рік робимо ремонти та дійшло, що вже купуємо тарілки, кружки, білизну. Чи є правда на сім світі?

М
міська

Наш мер - розумна людина і дбає про діточок міських та їх батьків. До цього часу піклувався і про районних, але шанов-ні селяни все колись змінюється, так що пора щось всім гуртом робити для себе та району а не бути раковою пухлиною на шиї мера у місті Мукачево. Початок завжди важкий, але зрозумійте, що іншого виходу нема, міським дітям треба законні місця в ДНЗ, Ваших сільських.

У
уля

Люди, а вам не жалко детей? Какая разница - городские или нет. Что им, сейчас, стрессовать по-поводу этих переводов?Это же им надо адаптироваться по-новому к новым садикам. Пускай делают нововведения на будущее для детей, которые будут идти в садик, но не трогают детей, которые уже в садиках.

НГ
НЕ ГОРОДСЬКА

До вашого відому, є села, в яких взагалі немає садочків - це по-перше. По-друге, якщо батьки працюють в місті, то яким чином їм забирати до 19:00 дитину із садочка в селі, якщо ще й добратися додому треба та й це рішення батьків, чи потрібно їм тягати своїх дітей по маршрутках чи ні. Всі прекрасно знають - на що йдуть, даючи дитину в місто - в кожного своє. А по-третє, є ст.9 Закону України "Про ДНЗ", за яким можна віддавати дитину в будь-який ДНЗ незалежно від підпорядковування, статі, раси і т.д., а також ст.36 цього ж закону, де батьки мають право вибирати дошкільний навчальний заклад та форму здобуття дитиною дошкільної освіти. Для "для негородської" той же самий містянин ухиляється від сплати податку, якщо здає свою квартиру нелегально. Тому не тільки в інших населених пунктах розкрадаються гроші. Чи ви думаєте, що ви за свій кошт "облагороджуєте" садочки, бо в місті бюджет не розкрадається?????

ДН
для Негородської

А нічого, що ви винаймаєте квартиру нелегально, і не маєте офіційного договору оренди, і власник нерухомості не сплачує жодної копійки до бюджету? Чому міський бюджет має утримувати дітей з інших населених пунктів, коли їхні сільради попродали свої садочки та гроші розікрали між своїми же депутатами, вашими сусідами, кумами, нанашками і стрийками. Дурних немає.

1
123

А почему дети с сел не могут ходить в садики и школы в своих селах? Родителям не жалко своих детей из сел на муршрутку в школу отправлять в 7 утра?

НГ
НЕ ГОРОДСЬКА

ДО 6: А нічого, що батьки із сіл працюють у місті і сплачують податки ВАМ у місто і дбають про ВАШІ садики???? А хтось взагалі винаймає квартиру у місті, але зареєстрований у районі? Тут треба розбиратися детальніше, а не на рівні пустих балачок!!!

6
6

ТЕпер най городські возять у села через село ніяких компромісів не має бути хай дбають про село і свої садики там самі

Читайте також