Вміймо радіти й сміятись. Як діти

4
0

Це одне із гасел фесту народного мистецтва `Смарагдові витоки`

          Колона дітей – учасників п’ятого регіонального дитячо-юнацького фестивалю народного мистецтва `Смарагдові витоки` – у святкових костюмах вирушає від Будинку школяра до центральної площі Мукачева. Перехожі посмішками та оплесками підтримують конкурсантів, фотографують їх на камери мобільних телефонів. Зупинившись біля Мукачівської ратуші, за кілька хвилин учасники створюють величезне барвисте коло напроти будівлі Російського драматичного театру. Урочисто-святковий звук гірської трембіти оголошує початок фестивалю. А погода хмурилася, на пообіддя синоптики обіцяли дощ. Та більшість глядачів на центральній площі, чекаючи, як і всі, на цей благодатний дощ, все одно просила небо не поспішати, дати можливість дітлахам порадувати усіх нас своїми посмішками, запальними танцями. І сонце посміхалося згори, розганяючи хмари…

         “Смарагдові витоки” було започатковано з метою допомогти відродити і зберегти цінності, які творив народ від роду до роду, щоб дати друге дихання поколінню закарпатців ХХІ ст., бо з народних джерел черпаємо ми наснагу жити й творити, -- наголосила директор міського Будинку школярів й водночас керівник оргкомітету фестивалю Галина Пенська.  Багатогранність народного мистецтва охоплена в таких номінаціях: образотворче, декоративно-ужиткове, побутово-ужиткове мистецтво та художні ремесла; вокальне (солісти, дуети, ансамблі); фольклор (троїсті музики); хореографічне мистецтво. Цьогорічний фестиваль зібрав гостей з Тернопільщини, Львівщини, Хмельниччини та Івано-Франківщини, загалом у конкурсі бере участь понад 6оо хлопчиків і дівчаток.

         Фестиваль-конкурс “Смарагдові витоки” проводиться у формі творчих виступів колективів та окремих виконавців різних жанрів народного мистецтва за трьома віковими категоріями: 8-12 років, 13-17 років, 18-22 років. Засновники та організатори фестивалю - Мукачівський міськвиконком, управління освіти і науки облдержадміністрації та Мукачівський Будинок школярів.

         “Днями місту над Латорицею виповниться 1115-років. Приємно, що наше рідне Мукачево залишається строкатим суцвіттям народностей, вір, традицій, -- каже Мукачівський міський голова Золтан Лендєл. -- А фестиваль “Смарагдові витоки” нині святкує свій перший невеличкий ювілей, та вже має статус регіонального конкурсу”. У неділю фестиваль продовжився святковим концертом у замку Паланок.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також