Водіям нагадують про обов'язкове ближнє світло фар за містом з 1 жовтня

10
2

З 1 жовтня до 1 травня водії зобов'язані їздити з увімкненими денними ходовими вогнями за містом.

А за їх відсутності - з увімкненим ближнім світлом фар механічного траспортного засобу. 

Така вимога ПДP є обов’язковою для виконання і покликана підвищити безпеку дорожнього руху на затемнених ділянках дороги як у світлу пору доби, так і в темну.

За порушення даної вимоги, згідно частини 2 статті 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено штраф водіям від 425 до 510 гривень.


Днями, у ДТП біля Н.Солотвина загинуло 2 людей.

Коментарі

Ю
Юра

Відповідно до ч. 2 ст. 122 КУпАП порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку тягне за собою накладення штрафу від двадцяти п'яти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Проте згідно підпункту Г пункту 9.1. ПДР, увімкнення ближнього світла фар у світлу пору доби є попереджувальним сигналом. В той же час диспозиція ч. 2 ст.122 КУпАП передбачає притягнення до відповідальності водіїв транспортних засобів за порушення правил користування попереджувальними сигналами саме при початку руху чи зміні його напрямку. Відповідно до ст. 7 КУпАП провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Відповідно до ст. 125 КУпАП інші порушення правил дорожнього руху, крім передбачених статтями 121-128, частинами першою і другою статті 129, статтями 139 і 140 цього Кодексу, тягнуть за собою попередження. Водночас статті 121-128, частини

Ю
Юра

Дело в том, что согласно административного кодекса Украины (КУпАП) нет наказания за данное правонарушение. Но полицейские толи, по незнанию, толи по своему величию не хотят это признавать. По этой причине выписывают протокол по статье 122 часть 2: "користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами при початку руху чи зміні його напрямку " То есть оштрафовать можно за неправильное использование внешних осветительных приборов, а это параграф 19 ПДД и никакого отношения к предупредительным сигналам не имеет. Также можно оштрафовать за неправильное использование предупредительными сигналами, но только вначале движения или при смене направления движения ( не включенный поворот). Если в административном кодексе не указан явно штраф за то или иное нарушение , то в ход вступает статья 125 КУпАП – другие правонарушение ПДД Согласно которой за все правонарушения не указанные в статьях 121-128, 129, 139 и 140 выносится ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ и все.

Читайте також