Вперше на Закарпатті провели реконструкцію обличчя методом аутотрансплантації

7
0

Щоб відновити нижню щелепу, пацієнту трансплантували частину малогомілкової кістки.

Як розповідає "Суспільне Ужгород", чоловіка, який отримав балістичні травми обличчя, прооперували щелепно-лицеві та мікросудинні хірурги, хірурги та ортопеди Ужгорода, Львова та США в Закарпатській обласній клінічній лікарні імені Андрія Новака.

"Там була втрачена майже вся нижня щелепа, не тільки шкіра, а й слизова порожнина рота, шкіра, нижня губа. Виконали мікросудинне хірургічне втручання. Взяли частину малогомілкової кістки з судинами, нервами, м’язами, шкірою і пересадили, заміщували дефект нижньої щелепи. Львівські колеги організували 3D моделі, щоб відновити естетику функціонал пацієнту”, — розповів завідуючий відділення щелепно-лицьової хірургії Закарпатської обласної клінічної лікарні Олег Лесів.

Для того, щоб правильно і точно визначити положення усіх фрагментів, лікарі створили 3D моделі розташування мабутньої щелепи. Велика команда американських колег (щелепно-лицеві та мікросудинні хірурги, хірурги ортопеди) встигли підготувати та індивідуалізувати реконструктивну пластину відповідно до надрукованої 3D моделі та досягти консенсусу щодо всього ходу операції.

“Якщо співвідношення не буде правильним, функціонально естетично воно може виглядати нормально, а пацієнт не зможе жувати", — зазначив завідувач відділення щелепно-лицевої хірургії Лікарні святого Пантелеймона Олег Ковтуняк..


“Робимо фото та комп’ютерну томографію, це є підставою для віртуального планування. Для того, щоб визначити розмір щелепи, щоб повністю відтворити у віртуальному плані кістки лицьового скелету. Тоді інженери та лікарі створюють пластмасові моделі”, — каже чоловік.

За словами Олега Ковтуняка, операція пройшла успішно. Вона тривала 12 годин. Кінцевий результат проведеної опереції буде зрозумілий через тиждень.




Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також