Вперше за останні 20 років закарпатське МНС отримало 2 пожежні автодрабини (ФОТО)

63
0

Сьогодні, 8 грудня, парк спецтехніки закарпатських рятувальників вперше за останні двадцять років поповнився новенькими пожежними автодрабинами АД-30 на платформі автомобіля КАМАЗ.

Вартість кожної становить 1 млн. 990 тис. грн. Придбання нової техніки стало можливим завдяки підтримці та сприянню Міністерства надзвичайних ситуацій та особисто його очільника Віктора Балоги.

«Для належного  життєзабезпечення діяльності служби і виконання поставлених перед нами державою завдань в області потрібно створювати ефективнішу мережу пожежних частин із сучасним обладнанням. Безперечно, на даний час підрозділи оперативно-рятувальної служби нашого управління забезпечені засобами реагування на надзвичайні ситуації практично на 90-95 відсотків‚ проте‚ далеко не всі з них, на жаль, відповідають вимогам сьогодення.
 
Якщо брати теперішній парк пожежних автомашин, то термін експлуатації більшості з них з 10 років продовжено до 15-18. З одного боку – це вимушений крок, який можна оцінювати негативно, а з іншого – на цій техніці завдяки сумлінному виконанню своїх обов’язків пожежно-рятувальні загони щоденно виїжджають на сотні бойових завдань. Рятують людей, народне і особисте майно громадян.
Відрадно, що питанням модернізації та оновленням технічних засобів у регіонах переймаються і в Міністерстві. За сприяння МНС, за останні три роки Управління МНС в Закарпатській області (крім цих автодрабин) отримало ще 9 пожежних автомобілів.
Нова спецтехніка, придбана у ТОВ «Торговий Дім «КАМАЗ», поповнила автопарк Ужгородського та Мукачівського гарнізонів. Автодрабина, яка дотепер стояла на озброєнні обласного центру,  найближчим часом переїде  в один із районів Закарпаття, оскільки багатоповерхівки курортних міст та промислові будівлі області теж повинні бути забезпечені спеціальною технікою, за допомогою якої вогнеборці зможуть рятувати людей від небезпеки «на висоті», - зазначає начальник закарпатських рятувальників Мирослав Щербей.
Правда, питання наявності спеціальних автодрабин залишається відкритим, адже за необхідною штатною чисельністю їх має бути вісім.
 
Окрім цього в області нема жодної техніки, яку б можна було ефективно застосовувати в плані ліквідації пожеж та рятуванні людей з будівель заввишки понад 9 поверхів (12-поверхова будівля готелю „Закарпаття”,  16-поверховий житловий будинок та поки що не введена в експлуатацію житлова новобудова в одному зі спальних районів обласного центру).
Як відомо, протипожежні нормативи вимагають при цьому й відповідної за висотністю спецтехніки, оскільки при виникненні пожеж на верхніх поверхах зазначених будівель значно ускладнюється рятування людей. Було б добре, якби будівельники, орієнтуючись на вимоги пожежної безпеки та можливості бюджету, посприяли в закупівлі пожежних драбин або колінчастих підйомників з висотою підйому стріли понад 50 метрів – такої дорогої та необхідної техніки.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також