Вибираємо рулонні штори: основні різновиди та відмінності конструкцій

24
0

Рулонні штори з кожним роком стають більш популярними та затребуваними. Їх використовують в інтер’єрах офісних та громадських приміщень, а також вдома.

Затребуваність рулонних штор перш за все зумовлена їх зручністю у побуті та практичністю. Вони підходять для будь-яким приміщень, в тому числі, і кухні, не вимогливі до умов та догляду. Проте збираючись купити рулонні штори, варто детально вивчити асортимент моделей. Випускаються вони в широкому різноманітті та відрізняються по кільком важливим технічним параметрам.

Різновиди по типу конструкції

Рулонні штори по цьому принципу класифікуються на 2 групи:

  • з закритою системою;
  • з відкритою.

Перші мають в комплектації пластиковий короб. В нього встановлюється вал, на який намотується полотно, коли штору відкривають. Головне призначення короба – приховати рулон тканини та вал. До того ж, закриті конструкції часто доповнюються направляючими. Це бокові рейки, по яким рухається полотно. Завдяки направляючим можна запобігти перекосам та досягти більш надійного прилягання полотна до вікна чи стіни.

Відкриті рулонні штори не мають короба та направляючих. В них вал, на який намотується полотно залишається на виду. Такі конструкції більш прості, та часто дешевші. Проте не всім подобається відкрита система, яка може вносити певний візуальний дисбаланс в інтер’єр.

Різновиди за ступенем затінення

Бувають рулонні штори 4-х основних різновидів:

  • звичайні;
  • блекаут;
  • день-ніч;
  • прозорі.

Різниця в типі тканини, що використовується при їх виготовленні. Так, звичайні – це штори, які здатні затримувати до 50% (+/-) світла, в залежності від товщини полотна. Їх можна купити, якщо немає потреби в повному затемненні кімнати. Навіть з опущеними шторами, вдень в приміщенні буде досить світло, аби розгледіти меблі.

А ось для максимального затемнення потрібні моделі блекаут. Їх характерною рисою є здатність забезпечити до 100% затримки променів світла. Відбувається це за рахунок додаткового світлонепроникного слою, нанесеного на полотно. З закритими рулонними шторами блекаут можна домогтися повної темряви в кімнаті, навіть, якщо в вікно б’є яскраве сонце. Їх можна рекомендувати для установки в спальні, аби захистити приміщення від надмірного світла.

За останні роки особливої популярності набули моделі рулонних штор день-ніч. Їх відрізняє певний крій, який нагадує жалюзі. На полотні чергуються прозорі полоси та з непрозорої тканини. Прозорі можна перекривати такою ж тканиною за рахунок регулювання положення ланцюжка. Таким чином при необхідності можна досягти повного затінення (десь 50-100% в залежності від характеристик матеріалу).

Прозорі рулонні штори в більшій мірі виконують декоративну функцію. Полотно в них виконане з напівпрозорої сітки, яка лише частково затримує світло. Вони можуть забезпечити затінення від 10% і вище, в залежності від типу. Їх кріплять на вікна офісних приміщень чи прохідних кімнат, аби забезпечити легке затінення, іноді комбінують з гардинами. Також такі моделі підійдуть для дверей зі скляними вставками, щоб трохи зменшити їх прозорість.

Які рулонні штори обрати серед такого різноманіття? Все просто – перед замовленням розберіться в характеристиках різних моделей, їх перевагах та оцініть свої вимоги. Згідно потреб і уподобань і слід вибирати конструкцію.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також