Видано книгу "Кафедра історії України УжНУ”

16
1

Завідуючий кафедрою історії України УжНУ, професор Дмитро Данилюк та доцент цієї ж кафедри Василь Міщанин з Синевира видали монографію “Кафедра історії України УжНУ”, яка складається із вступу та трьох розділів. Основою для написання наукової праці стали матеріали державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), документи архіву УжНУ, поточна документація кафедри та архів професора М.Трояна тощо.

 

У вступі наголошується, що відкриття Ужгородського держуніверситету в жовтні 1945 року стало визначною подією в культурно-освітньому житті Закарпаття. Він став кузнею кадрів краю. Здобутки колективу відомі далеко за його межами. Проте відразу позначився вплив насадженої комуністичної ідеології. На відкритому історико-філологічному факультеті викладання вітчизняної історії було втиснуте в рамки історії СРСР, історія України викладалася в руслі теорії “общерусскости”, сформованої ще на початку ХІХ століття, згідно з якою Київська Русь представлялася, як попередниця Московської Російської держави.
 
У 1976 році в УжДУ за старання професора М. Трояна було відкрито нову кафедру історіографії та джерелознавства з викладанням основного курсу історії УРСР. Наступним кроком стало її перейменування на кафедру історії УРСР, історіографії та джерелознавства, яка проіснувала до 1988 р. Лише після проголошення Декларації про державний суверенітет України було відкрито кафедру історії України. На даний час науковці кафедри беруть активну участь у багатьох міжнародних конференціях не тільки в Україні, а й у Румунії, Словаччині, Угорщині та інших країнах.
 
У даній монографії окремо можна виділити спомини викладачів історичного факультету, автобіографії та їхні інтерв’ю у періодичній пресі та наукових збірниках. Вперше історію кафедри, окремі аспекти її діяльності у 1995 році висвітлили професор, завідувач кафедрою В. Задорожний у співавторстві з доцентом В. Мельником. У більш розширеному варіанті вона викладена у статті Д. Данилюка у ювілейному збірнику “Ужгородський національний університет”. Відомості про кафедру за кілька останніх років можна почерпнути зі статті доцента В. Міщанина.
 
У 2005 році до 60-ї річниці історичного факультету побачила світ книга “Під покровительством музи Кліо”, в якій висвітлено історію факультету, навчально-методичну і науково-дослідну роботу працівників, подано біографії всіх деканів, а також вперше опубліковано списки випускників істфаку. Описи про трьох професорів кафедри історії України Д.Данилюка, В. Задорожного, С. Федаку знаходимо в інформаційному виданні “Наукова еліта Закарпаття”, де подано короткі біографії 122 докторів наук, професорів УжНУ.
 
Книга стане в пригоді не лише викладачам університету, шкіл та студентам, а й всім тим, хто цікавиться історією.

Коментарі

Ч
Читач

НЕ здивуюся,якщо Данилюка буде виволити існування кафедри від Гуци-Венеліна:))

Читайте також