Види кави та їх відмінності

89
0

Кава не втрачає популярності вже кілька сотень років поспіль. За цей час сформувалася складна кавова культура. Кавові зерна поділяють на види та сорти, бленди та моносорти.

Смакові якості напою залежать від способу обробки та ступеня обсмажування, розміру помелу, способу приготування, наявності різноманітних добавок.

Непідготовлена людина легко може заплутатися, наприклад при виборі кави для краплинної кавоварки. Щоб цього не трапилося, експерти з COFFEE AGENT коротко розповідають про види кави та їх відмінності.

Різновиди зерен кави

Два найголовніші види кави - це арабіка і робуста. Вони зовсім не схожі один на одного, але із професійно складеної суміші виходить гармонійний напій.

Арабіка - це дорожчий вигляд, його цінують за багатогранний смак, багатий ароматичний букет, кисло-солодкі нотки. Особливий смак арабіки пояснюється високим вмістом ліпідів, цукрів та ефірних олій. Дерева арабіки дуже вибагливі до умов навколишнього середовища, часто хворіють і дають мало врожаю. Тому ціна на арабіку значно вища, ніж на робусту.

Робусту люблять не так сильно, як арабіку. Для неї характерні щільність, міцність за рахунок високої концентрації кофеїну, різкий смак і виражена гіркуватість. Одна з переваг робусти – напій має гарну та густу пінку. Кущі робусти не вимагають спеціальних умов вирощування та дають щедрі врожаї. Тому її додають у бленди для зниження вартості кави. Також робусту використовують для балансування надто вираженої кислинки в арабіці.

Ступені обсмажування кави

Обсмажування - один із ключових етапів кавового виробництва. У процесі обсмажування у зернах відбуваються хімічні процеси, які відповідають за смак. Тільки свіжообсмажені зерна зберігають початковий аромат, смак, кислотність, насиченість, післясмак. Вони залишаються свіжими протягом двох місяців після дати обсмажування. Дата обсмажування - це те, на що обов'язково варто звертати увагу при покупці кави.

Регулюючи інтенсивність та час обсмажування, можна змінювати смакові характеристики вихідної сировини. Прийнято розрізняти три основні ступені обсмажування: світлу, середню та темну.

Під світлою обсмажуванням розуміють термічну обробку при температурі близько 200 ° С до першого креку. При цьому зерна мають світло-коричневий колір та суху поверхню. Їх характерні високий вміст кофеїну, складний смак і аромат, виразна кислинка. Світла ступінь обсмажування зазвичай не використовується для масового виробництва.

Середня обсмажування має найбільший попит. Зерна мають шоколадний колір та матову поверхню. Кава має збалансований кисло-солодкий смак, аромат із легким відтінком диму.

Внаслідок темної обсмажування виходять зерна темно-коричневого кольору, іноді майже чорні. Смак напою різкий, односкладовий з вираженою гіркуватістю. Чим сильніше обсмажування, тим менше у напої відчуваються різні смаки, на перший план виходить смажений аромат. Кава темної обсмажування легше перероблятися шлунком через відсутність зернової оболонки.

Види кавових напоїв

Існує понад 40 різновидів кавових напоїв. Вони відрізняються міцністю, насолодою, наявністю добавок, пінки, способом заварювання, об'ємом порції. Для зручності можна виділити основні групи кавових напоїв:

  • каву на основі еспресо (ристретто, лунго, доппіо, американо);
  • фільтровану каву (готовлять у кемексі, пуровері, каліті, аеропресі);
  • молочні напої (латте, капучино, макіато, кава по-віденськи).

Еспресо - це класичний концентрований напій об'ємом 30 мл, який виходить внаслідок пропускання води через мелені зерна під тиском. Для еспресо використовують суміш арабіки та робусти. Залежно кількості води придумані варіації эспрессо.

Фільтрувану каву готують альтернативним способом. При цьому вода під дією сили тяжіння проходить через шар мелених зерен та фільтр. Зерна використовують великого чи середнього помелу. Кава та вода взаємодіють довше, ніж при приготуванні еспресо, напій має більш насичений смак.

Молочні напої - це різновиди еспресо з додаванням молока, вершків, морозива, згущеного молока, шоколаду. Вважається, що з молоком краще поєднуються сорти робусти або бленди, ніж моносорти арабіки. До молочних напоїв відносяться холодні напої (гляс, фраппе).

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також