Види теплої підлоги по типу нагрівального елементу - на що звернути увагу при виборі

11
0

Системи електричного теплого статі відрізняються за типом використовуваного нагрівального елементу. Сьогодні на ринку представлений обігрів на основі гріючих кабелів, матів і інфрачервоної плівки.

Перші два варіанти взаємопов'язані - мати являють собою сітчасту основу з закріпленими на ній тонкими кабелями. Їх створювали для спрощення монтажу. А ось ІК-плівка - зовсім інше технічне рішення. Головні її відмінні риси - мала товщина, самий рівномірний обігрів і висока ефективність роботи.

Кожен нагрівальний елемент виділяє тепло при проходженні через нього електричного струму. Далі теплова енергія передається підлогового покриття, а потім поширюється по приміщенню. В цілому принцип роботи інфрачервоної плівки, мату і нагрівального кабелю однаковий, але способи і особливості монтажу, а також ряд експлуатаційних характеристик відрізняються. Давайте з'ясуємо, на що слід насамперед звернути увагу при виборі типу нагрівального елементу.

Нагрівальний кабель - «ветеран» обігріву підлоги

Теплі підлоги побутового призначення на основі гріючих кабелів з'явилися в середині минулого століття. Такий нагрівальний елемент відрізняється довговічністю і надійною роботою, може використовуватися практично під будь-яким покриттям підлоги в якості основного або додаткового опалення. Сьогодні ще функціонують системи, встановлені 50-60 років тому.

Ось що потрібно знати про такий тип нагрівального елементу:

  • Випускається у вигляді секцій певної довжини і потужності. Резистивні кабелю зберігають потужність постійної незалежно від температури навколишнього середовища (на відміну від саморегульованих, які змінюють опір при зміні температури). Резистивні кабелю виготовляють з однією або двома нагрівальними жилами.
  • Кабельні секції стандартної товщини монтують в цементно-піщану або бетонну стяжку, а більш тонкі кабелю можна встановити під плитку в шар клею.
  • Товщина стяжки - від 3 до 10 см, тому при укладанні кабельного теплої підлоги значно підвищується рівень підлоги.
  • Швидко запустити роботу обігріву при використанні кабелів не вийде, так як необхідно чекати повного висихання стяжки - в середньому близько 4 тижнів.
  • При першому включенні або після тривалого простою його виділяє тепла доводиться пробиватися через товсту плиту, тому досягти заданої комфортної температури в приміщенні нагрівальний елемент зможе в середньому за 2,5-3 години після подачі живлення.
  • Монтаж одножильних секцій вимагає відомості обох кінців кабелю в одну точку, що не завжди зручно, а іноді навіть неможливо. Двожильні при більш високій вартості позбавлені такого недоліку.

Нагрівальні мати - тонкі і прості в укладанні

Головна перевага матів - простота монтажу і невелика товщина. Тому вони не дуже збільшують висоту підлоги. Ось що варто знати про матах:

  • Мат - це сітчаста основа (зі скловолокна або полімеру), на якій з певним кроком закріплені тонкі одножильні або двожильні кабелю.
  • Мати можна встановити в шар плиткового клею.
  • При монтажі не потрібно розраховувати крок укладання і кріпити нагрівальний елемент до основи, як у випадку використання кабельних секцій.
  • Потужності матів часто не вистачає для використання в якості основного джерела тепла.
  • Інфрачервона плівка - випромінює тепло подібно до сонця

Принцип поширення теплової енергії плівковим теплою підлогою дійсно схожий на роботу нашого небесного світила. Плівка випромінює тепло в ІК-діапазоні, що викликає комфортні відчуття при включенні обігріву. Плівкова тепла підлога - це тонка (менше 1 мм) полімерне полотно з нанесеними всередині карбоновими випромінювачами і мідними струмопровідними доріжками. Отже, головні властивості такого нагрівального елементу:

  • Саме рівномірне поширення тепла.
  • Неймовірна ефективність і висока швидкість роботи обігріву - досягти комфортної температури можна всього за 10-15 хвилин.
  • Укладання методом «сухого» монтажу.
  • При виході з ладу якоїсь частини полотна інші ділянки будуть продовжувати роботу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також