Викладачі УжНУ пояснили свій виступ проти Ващука (ДОКУМЕНТ)

14
15

Лист із відповідними поясненнями надійшов на адресу Мукачево.net.

Текст листа подаємо без змін. 

Україна має негативний досвід революції 2004 р., коли суспільство відстояло свій вибір, але не провело люстрацію влади. Як наслідок, надії та сподівання людей не виправдалися. 

Перемога 2014 р. була здобута ціною великої крові. Більшість громадян усвідомлює небезпеку того, що й цього разу відбудеться по- старому, тому й вимагає люстрації та зміни усієї системи влади. За таких умов, деякі одіозні діячі показують чудеса пристосуванства.

Мова йде насамперед про ректора УжНУ Ф.Ващука, ще недавно одного з головних регіоналів міста, а нині палкого прихильника революції. Недавно від обманював студентів та викладачів, заявляючи про призупинення членства в Партії регіонів, а зараз оголошує про бажання відкрити пам’ятний знак Героям Майдану – усе заради збереження посади.

Усе це ставить перед нами питання про моральність таких людей. Проте, чого не зробиш заради посади, якщо увесь твій бізнес пов'язаний саме з університетом.

Після кривавих подій на Майдані група викладачів УжНУ звернулася до Ф.Ващука з проханням про відставку. Він пообіцяв піти, і навіть зібрав сьогодні Вчену раду УжНУ. Але яблуко від яблуні недалеко падає. І Ф.Ващук показав себе справжнім регіоналом.

На Вченій раді він заявив, що готовий йти на перевибори й навіть написав заяву про відставку. Так, сьогодні Вчена рада звернулася до Міністерства освіти та науки України з проханням провести дострокові вибори в УжНУ. 

Колись Чечетов заявив  «Оцініть красу гри. Ми їх розвели як котят». Так само вчинив і Ф.Ващук підло обманувши викладачів, студентів та членів Вченої ради. Насправді він написав заяву на чергову відпустку. Це при тому, що Вчена рада звернулася до Міністерства освіти і науки України з проханням. Про юридичне безглуздя цього рішення промовчимо.

Насправді усі ці події показали, що Ф.Ващук панічно боїться позбутися свого місця й задля цього готовий піти на все. Під час засідання Вченої ради відбулися сутички між студентами-активістами та тими студентами, що підтримують Ф.Ващука. Сьогодні ранком відбулися термінові збори лояльних до нього студентів та деканів. В історії університету такого ще не було щоб відбувалися зіткнення між студентами. Уся ця ситуація показує, що Ф.Ващук, як і колись В.Янукович, готовий піти на все для того щоб зберегти своє крісло, але в нього це не вдасться. 

Потрудився колектив викладачів викласти і свої аргументи, адже зранку студентки із колишнього ЗакДУ, дозволили собі казати, що  виступ людей неаргументований та неорганізований. 

Аргументи колективу УжНУ
(з приводу відставки ректора)

Ми, викладачі та студенти УжНУ, звертаємося до ректора УжНУ Ф.Ващука з вимогою відставки з посади ректора Ужгородського національного університету.

1. Ректор УжНУ Ф.Ващук виступав одним зі стовпів режиму Януковича у Закарпатті. Він не лише, не засудив дії злочинного режиму, а й цинічно обдурював викладачів, студентів та громадськість, заявляючи про свої буцімто «призупинення» членства у Партії регіонів. Поряд з цим на працівників УжНУ та студентів-активістів здійснювався тиск з тим щоб не допустити їх активної участі у протестах. Як один із чільних представників Партії регіонів у Закарпатській області, залучаючи викладачів і студентів до виборчої кампанії партії В. Януковича, безпосередньо організовував через деканів та профспілку підкуп виборців у студентських гуртожитках на підтримку Партії регіонів та В. Ковача. Тому не має морального права й надалі очолювати університет.

2. Вибудував тіньову схему збору і перерозподілу грошей у готівковій формі з метою створення умов для розкрадання коштів університету. Зокрема щомісячна здача студентами, які живуть у гуртожитках 100 грн. (близько 4 млн грн. щороку).

3. Закрив усю інформацію про університет, у тому числі статут, колективний договір, рух бюджетних коштів, списки членів Вченої ради УжНУ і трудового колективу. Відмовився подати, затвердити та оприлюднити фінансовий звіт УжНУ. Зокрема, проект статуту УжНУ не був донесений до членів трудового колективу, не пройшов обговорення. Натомість була проведена спроба затвердити його.

4. Організував чисельні порушення трудових прав працівників УжНУ, в тому числі щодо конкурсного відбору, оплати праці, норм праці тощо. Організував утиски групи професорів, які примушені були залишити роботу в університеті. Залучав силовиків до пресингу відомих учених УжНУ. Станом на 25 лютого 2014 р. більша частина викладачів, які перебувають на спецфонді не отримали заробітну плату. Затримка заробітної плати стала постійним явищем. Водночас, Ф.Г. Ващук будував свою передвиборчу кампанію на посаду ректора на аргументації добрих зв’язків із Д. Табачником, що мало нібито забезпечити безперешкодне фінансування потреб вишу. Водночас, у багатьох університетах України, ректори яких не займали таку лояльну позицію до влади фінансування наукових та навчальних потреб викладачів є значно кращим.

5. Зруйнував систему управління та самоврядування в УжНУ, відмовившись створити Вчену раду та Наглядову раду вишу згідно положень Закону України «Про вищу освіту». На сьогоднішній день Вчена рада є кишеньковим органом, склад якого особисто підібраний Ф.Ващуком. Так само недемократично, із порушенням принципів представництва колективів кафедр відбувалося затвердження складу трудового колективу УжНУ.

6. В університеті за час його управління створилася гнітюча атмосфера викликана залякування та постійним тиском Ф.Ващука на професорсько-викладацький склад. Водночас, відбувається постійне загравання зі студентами та маніпуляція ними. Прикладом маразматичного підходу до управління є проголошення  Ф.Г. Ващуком на 2015 рік (під вибори президента Януковича) відзначення 400-річчя утворення УжНУ, що є історичним абсурдом і документальною фальсифікацією.

7. Левова частка коштів спецфонду УжНУ перераховується на орендну плату приміщень наближених до нього приватних структур. Фінансова звітність за це є невідомою. Натомість, взявши курс на отримання університетом статусу дослідницького повністю нищить науково-дослідну, лабораторну і апаратно-технічну базу УжНУ.

Сьогодні в Україні відбувається демонтаж старого режиму, проте Ф.Ващук демонструє чудеса пристосуванства. Ми вважаємо, що без повної люстрації усіх високопосадовців причетних до злочинів старого режиму, неможливо побудувати нову Україну. Ф.Ващук як уособлення злочинного режиму Януковича мусить піти з посади ректора УжНУ.

Нагадаємо, що станом на сьогоднішній день під заявою викладачів за звільнення ректора підписалося вже більше 300 людей. 

Мукачево.net

Коментарі

СУ
студент УжНУ

"Чого ви бачите тільки погане!!!! Подивіться скільки Ващук зробив для нас студентів хорошого!!!! " це мабуть слова студентів колишнього ЗакДУ "Вибудував тіньову схему збору і перерозподілу грошей у готівковій формі з метою створення умов для розкрадання коштів університету. Зокрема щомісячна здача студентами, які живуть у гуртожитках 100 грн. (близько 4 млн грн. щороку)." Таааак)він дуже багато "хорошого" для нас зробив, ми ніколи не хотіли бачити його ректором свого університету, але нас, студентів УжНУ ніхто не слухав.

Я
я..

Думаю что Ващука снова изберут.. Никто не делал столько для студентов сколько он. Много им позволил вон они и распсились. Ну нет достойного? Кто ну назовите фамилии, кто кроме него.

П
правда

Да,Лемак ще та сволота, продажна шкура, сам бiгав вилизував Ващуку. Про йоги хабари по 200-300 баксiв уже i так ВСi знають

У
ужну

Гімнюки просто ви всі Ващук зробив для УжНу більше ніж всі попередні ректори разом взяті. Захотіли тепер ті хто ще нещодавно до нього на "каву ходив" його підсидіти от і пишуть всяку гидоту. Я поважаю,цю людину, так чи інакше скільки людей стільки і ....

У
УжНУ

Лемак, та ще скотина, сам привів Ващука до ректорського крісла, а тепер сволоч паскудна, під шумок і сам мітить на це ж крісло!!! Геть паскуду з вишу!

У
УжНУ

Чого ви бачите тільки погане!!!! Подивіться скільки Ващук зробив для нас студентів хорошого!!!!

МС
містер Сміт

цікаво що прихвостні Ващука, декани і директора інститутів в одну мить побачивши шо влада міняється та й перебігли на сторону народу.. до того гарно виконуючи вказівки бандита тепер стали такими котятами без пушка на рильці навіть підписи зібрали

Я
Я

http://www.youtube.com/watch?v=YfJHAz3Lcyw

M
munkachi

Скотство ващука проявляється ще й в тому, що готував він це зазделегідь. Заяву датовано 11 лютим. В цей період його дружбан суліма був легітимним зам. міністра і дав дозвіл на відпустку. Якщо б заява була датована 24-м, тобто понеділком, то ніяких відпусток...Без погодження МОНУ! Ось в чому ієзуїтство цієї дрібної безрогої скотинки... Люстрація! Подати інформацію у всі закордонні виші - партнери УжНУ

О
Олігарх

Вибачаюсь! Люстрацію!

О
Олігарх

Найголовніше, ще перед його відпусткою, провести всенародну кастрацію!

P
palk

> Пепе 25.02.2014 23:58 > "Водночас, у багатьох університетах України, ректори яких не займали таку лояльну позицію до влади фінансування наукових та навчальних потреб викладачів є значно кращим." А факти? Так будь-хто може написати. Приведу у приклад ІФНМУ, в якому всі без виключення наукові роботи, "домашні" конференції та відрядження на конференції як викладачам, так і студентам фінансуються без будь-яких лишніх питань. За необхідності це можуть підтвердити співробітники та студенти вищевказаного ВНЗ. Друзі у НУ "Львівська політехніка" теж стверджують, що з фінансуванням науки ніяких проблем немає. В УжНУ, на превеликий жаль, доводиться виключно за свій рахунок їхати у відрядження, а про наявність якісних науково-технічних баз в університеті, де можна було б проводити корисні суспільству дослідження, я взагалі мовчу.

П
Пепе

"Водночас, у багатьох університетах України, ректори яких не займали таку лояльну позицію до влади фінансування наукових та навчальних потреб викладачів є значно кращим." А факти? Так будь-хто може написати. І що це за аргументи: не має морального права? Це смішно читати. Таке враження, що це складали якісь казкарі, а не викладачі та студенти

С
Студент

А навіщо писати щось логічно-обгрунтоване, якщо модератори видаляють все "неугодне" ?) Не інформаційне джерело, а перебачне х**ня. З повагою.

ТГ
Тарас Ганич

Пізнаю руку пані Мирослави. Підтримую (не руку)звернення і аргументи. Ще один порядний клинець можна додати, якщо врахувати, що Федя-1 за ці 1,5 років вже сто разів був у всіляких відпустках, про що є численні свідчення у вигляді фоток в соціальних мережах як не у ФГ, то в рідних.А то виходить. що він зовсім, якщо порахувати, ці 1.5 року не відпочивав. Ще зовсім недавно його заміщав Юрій Юрійович, який говорив, що ректор у відпустці. Невже завжди їздив за свій рахунок? Напрошується негайне звільнення за грубе і систематичне порушення трудової дисципліни. :) Бо якщо ФГ весь час не брав відпустки, то що він робив у робочий час на всіх оцих курортах і концертах; якщо брав оплачувані відпустки раніше - то звільняти за обман колективу, а заодне дати за такий же обман по шапці Феді-2 (хіба-що зовсім не не знав нічого, сегінь...) Перевіримо копії наказів за вказаний період? :)

Читайте також