Виклики та рішення: як вчителям польської мови зробити уроки ефективними

102
0

Вивчення польської мови набуває все більшої популярності в 2023 році. Для українців такий попит пов’язаний в першу чергу з вимушеною еміграцією через повномасштабну війну. Багато українців, в основновному жінок з дітьми опинилися в Польщі та намагаються пристосуватися до умов життя в іншій країні.

Вивчення польської мови – це одне з першочергових питань для біженців. Знання мови дає можливості для подальшого навчання, побудови кар’єри та життяв країні. Вивчати мову можна самостійно за допомогою спеціальних додатків/сайтів, на мовних курсах, за допомогою вчителя/репетитора. Який саме спосіб краще залежить від Вас, Вашої кінцевої мети та індивідуальних особливостей.

Підготовлено за підтримки освітнього маркетплейсу BUKI

Основні методики викладання польської мови.

Викладання польської мови може проводитися по різних методиках. До основних методик викладання належать:

  • граматична (навчання базується на вивченні граматичних правил та їх закріпленні на практиці. В основному це письмові завдання, де необхідно обрати вірний варіант написання слова чи конструкції).
  • комунікативна (базується на розвитку мовлення учнів. Методика була запроваджена для того, щоб спонукати вступати в розмову на побутові теми та мати можливість вільно вести діалоги на різні теми).
  • інтерактивні методики (сучасний підхід у навчанні, можуть поєднувати в собі різні види діяльності. Це можуть бути мультфільми/фільми, ігри, шоу).

З недоліків методики можна зазначити занадто теоретичний підхід, де немає місця для фантазії;

Метод сприяє збільшенню словникового запасу та позбавляє учнів страху перед спонтанним мовленням. Даючи велику свободу дій учням цей метод дозволяє не завжди виправляти граматичні помилки, що в подальшому можуть вплинути на якість навчання;

Головною є жива взаємодія учнів з мовою та відслідковування зв’язку з повсякденним життям. Ці методики здатні захопити увагу та утримувати її для досягнення поставленої мети.

Особливості викладання польської мови в онлайн форматі

Викладання онлайн набуло великої популярності в останні роки. Це не тільки економить час учнів та викладача, а й дає можливість займатися з будь-якого куточка світу. Онлайн заняття мають бути побудовані так, щоб учень занурювався в процес та йому було цікаво. “Суха” подача матеріалу залишилася в минулому. Педагог має володіти сучасними методиками викладання та активно використовувати інструменти до залучення студентів до навчання. Ефективними онлайн-інструментами є відео та аудіо матеріали, що допомагають краще зрозуміти та закріпити певну тему. Можна пограти в ігри на основі нової лексики, де за правильні відповіді будуть надаватися певні призи. Спільний перегляд та обговорення фільмів також сприяє концентрації уваги та вивченню граматичних тем та лексики.

Як зробити урок польської ефективнішим?

Перший урок польськоїмови як правило знайомить з лексикою, що необхідна для того, щоб представити себе та сказати елементарні фрази (добрий день, дякую, допобачення, будь ласка і т.д.) Зробити вивчення лексики більш результативним та цікавим можна за допомогою:

  • Мультиків, де персонажі знайомляться один з одним;
  • Діалогу, що можна побудувати з іншим студентом чи вчителем;
  • Відео, де турист приїзжає в нову країну та намагається почати розмову з місцевими жителями;
  • Мобільних додатків для вивчення лексики за певною темою.
  • Граматичні правили можна опрацьовувати за допомогою техніки multiple choice, де необхідно з декількох варіантів написання вибрати правильний.
  • Як зробити тему цікавою для різних вікових груп?
  • Як стимулювати мовленнєву активність учнів?
  • Як використовувати технології, щоб зберігати інтерес?

Виклики, з якими можуть зіткнутися вчителі та репетитори при викладанні польської мови.

Вчителі та репетитори постають перед викликами кожного заняття:

Поради, що можна використати для подолання цих викликів:

  • Використовувати різні види активності (відео, ігри, аудіо матеріали);
  • Влаштовувати ток-шоу на цікаві теми/сучасну проблематику, де учні зможуть подискутувати та навести свої аргументи;
  • Використовувати сучасні технології(мобільні додатки, комп’ютерні ігри та програми) для зацікавлення та утримування уваги учнів.

Вивчення польської мови дає широкі перспективи для подальшого навчання, побудови кар’єри та життя в Польщі. Вивчати мову можно самостійно, на курсах(наприклад, Buki), з вчителем чи репетитором. Важливо використовувати всі засоби, що існують для кращого опанування мови. Для самостійного відшліфування мовлення дуже корисним буде перегляд фільмів та серіалів польською (з субтитрами чи без):

  • Pod Mocnym Aniolem;
  • Dziewczyny ze Lwowa;
  • Samotnosc w sieci;
  • Sala samobojcow.

Фільми дають змогу розширити словниковий запас, розвивають сприйняття мови на слух та покращують вимову.


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також