Виноградівка народилась разом з незалежністю України (ФОТО)

6
1

Юна виноградівка Вікторія Морека народилася в доленосний для України день – 24 серпня 1991 року. Нині саме тому ровесниця Незалежності – гість «Новин Виноградівщини».

– Скільки себе пам’ятаю, я знала, що день мого народження – особливий, – розповідала дівчина. – Змалечку батьки привчили мене усвідомлювати це. Мені, ще маленькій, казали: «Віка, ти народилася в день здобуття Україною Незалежності – це велике для всіх українців свято». Вже тоді я розуміла, що не багатьом судилася така доля – зростати, будучи ровесницею держави. Це надзвичайно відповідально. Такий статус зобов’язує…, пише Ганна Кобаль.

Дівчинка саме народилася, коли мати, вже після пологів, почула по радіомовленню: «Вітаємо всіх українців із Днем Незалежності, із цим відповідальним кроком молодої держави». Мама мріяла назвати її Софійкою, на честь бабусі. Але щасливий батько, почувши радісну для всіх українців новину про омріяну і здобуту державою Незалежність, сказав: «Вона буде Вікторією. І це навіть не обговорюється. Дитина ж долею обрала собі ім’я». Ось так національна перемога увійшла в життя Віки.

Про особливу дату її народження знали всі – друзі, однокласники в школі, одногрупники у виші, в якому навчалася. Спершу, в дитинстві, дівчина не розуміла, що таке незалежність і що це означає для держави та для неї особисто? Згодом усвідомила – це велика честь, а тому й старається відповідати статусу ровесниці Незалежності. А на згадку про це має й подарунок, який їй було вручено в Ужгороді разом із паспортом і пишним букетом троянд. У величезному конверті була вітальна листівка від тодішнього Президента України Віктора Ющенка з його автографом, а також велике-велике полотнище Державного прапора. Урочисто, ба навіть помпезно лунали слова: «Вітайте ровесників нашої держави!». Тоді на великій сцені в обласному центрі їх, однолітків Незалежності, було близько 30-ти. Єдине, що об’єднувало юнаків та дівчат – їм долею судилася неординарна дата народження та невимовна гордість за соборну державу.

А нині Вікторія – випускниця Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного Банку України, який цьогоріч закінчила з відзнакою. Однак поки що дівчина не працевлаштована, у пошуках місця роботи. І ця проблема, до слова, турбує всіх її одногрупників. Куди не підеш – потрібен стаж роботи. Звідки його взяти, якщо тільки-но, ось-ось, диплом отримав (бодай навіть не звичайний, синій, а червоний).

Теплі спогади на все життя залишаться у Вікторії про інститут  і про Львів – напрочуд патріотично налаштоване місто. Невипадково саме там зацікавилася дівчина історією та витоками здобуття Україною Незалежності (статус-бо зобов’язує). Ним вона по праву пишається. І коли хтось із знайомих хвалиться, що народився в день якогось свята, Вікторія запевняє: «Ні, з’явитися на світ у День Незалежності – крутіше!».

І, вочевидь, річ не в особливому дні народження, а в тому, що, навіть буваючи на відпочинку в різних країнах світу, знайомлячись з їх культурою, традиціями, історією та пам’ятками, дівчина ні на мить не вагалася: Україна навіть на їх фоні краща, рідніша, і жити деінде не хотіла б. Український менталітет близький її душі і мріє вона про те, що держава все-таки зміцніє і в політиці та економіці настануть зміни на краще. А творити, вибудовувати цю стабільність випало на долю саме їм, юним – поколінню ровесників Незалежності.

Коментарі

Ю
Юрко

Файна виросла дівчина. А держава ?

Читайте також