Виноградівська райрада презентуватиме "Королевське Євангеліє 1401 року".

11
0

У 2011 році виповнилося 610 років із часу створення маловідомої, але дуже важливої пам’ятки письменства на Закарпатті — Королевського Євангелія.

 

Ця пам’ятка була створена Станіславом Граматиком у 1401 році в Королівському (Нялабському) замку і вважається сьогодні найдавнішою збереженою кириличною книгою, що була створена на Закарпатті.Королевське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке Євангеліє, на якому приймають присягу президенти України.

Королівське Євангеліє зберігається в Закарпатському краєзнавчому музеї в Ужгороді. У кінці книги вказано, що вона переписана 1401 року Станіславом Граматиком у Нєлабському замку в Кральхазі (сьогодні ? селище Королево Виноградівського району).

30 листопада 2011 року, вперше, було відзначено ювілей Королевського Євангелія.Відкрито пам’ятний знак, присвячений Королевському Євангелію (селище Королево, вул. Злагоди), організовано та проведено наукову конференцію «Королевське Євангеліє ? пам’ятка духовної культури Закарпаття».

З метою подальшої популяризації Євангелія, здійснення заходів щодо його збереження, Виноградівська районна рада організовує презентацію листівки «Королевське Євангеліє 1401 року».

Захід відбудеться  03.06.2012 р.в приміщенні Королівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 (селище Королево, вул.Тисова,4) початок 14.00.

Запрошуємо журналістів і всіх небайдужих людей до історії культури на Закарпатті.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також