Виноградівського винороба «піднімають» на 30 сантиметрів (ФОТО)

11
0

Пам’ятник виноробу, відкритий минулоріч у Виноградові, вирішили підняти на 25-30 сантиметрів.

У ці дні Виноградів готується до відзначення свого 750-го дня народження і у центрі міста киплять роботи із благоустрою. Завершуються роботи зі встановлення основи для майбутнього фонтану. Вже майже готова його чаша. Тимчасом на сусідній площі бригада майстрів розібрала частину бруківки на площі довкола Винороба. Це зробили задля того, аби наростивши його металеву основу, на яку спирається бронзова скульптура, підняти фігуру Винороба разом із пресом на невеличкий пагорб. Його висота зростатиме дуже плавно, це буде просто наче м’який «наплив», який дозволить скульптурі виглядати ще ефектніше. Ось що розповідає автор скульптури Михайло Колодко, який перебуває у ці години у Виноградові:

- Минулоріч обласна художня комісія затвердила цей пам’ятник до встановлення у Виноградові, але заборонила ставити його не постамент, незважаючи на те, що постамент був дуже «умовний». Це була спіральна доріжка, яка дозволяла споглядачу піднятися на ті самі 30 сантиметрів і відчути себе трохи вище звичної лініїї горизонту. Ця «спіраль» мала перекликатися із витком спіралі на пресі винороба. Її нам «зарубали», бо на цій площі, начебто, є охоронна зона сусідньої старовинної церкви. Нехай би і так, але у якому стані була ця площа у охоронній зоні, поки міська влада Виноградова разом з меценатами не впорядкували її – добре знають виноградівці.

Ми вирішили таки уникнути явного постаменту, щоб не народжувати конфлікт, але Винороба все ж підняли. На такий м’якої форми плавний пагорб. По-перше, це дозволить по-іншому сприйняти скульптуру. Поза Винороба така, що його можна вигідно роздивитися, сфотографувати саме з нижньої точки. Його голова трохи опущена, прикрита крисами капелюха. Зараз можна буде зазирнути йому у обличчя не нахиляючись. Ну і фігура трохи домінуватиме над площею, будучи припіднята. Це наче подати каву просто у чашчі, або поставити її на блюдце із серветкою. Зовсім інший антураж і враження. Ця мінімальна висота має велике значення. Ну і останній момент – практичний. Осінь і зима показали, що під Винороба, який стояв на рівні площі, надуває листя і снігу і прибрати його їх дуже складно через форму пам’ятника. А зараз все це буде природнім шляхом минати фігуру, - каже Михайло Колодко.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також