Випасати отару, варити сир і жити у колибі

14
0

Запрошує на Закарпаття Станіслав Аржевітін

Колочава, відома у краї як місце паломництва чеських туристів, невдовзі перетвориться на центр шанувальників вівчарства – найдавнішої професії в Карпатах. Минулого літа до когорти вівчарів долучився народний депутат, «нашоукраїнець» Станіслав Аржевітін, дитячі роки якого минули у Колочаві. Опанувавши під час відпустки вівчарське ремесло, тепер він вирішив познайомити з ним туристів, які мандрують влітку горами.

Наприкінці травня в таборі вівчарів в урочищі Нижня Піщадь буде встановлений намет для туристів. Бажаючим пропонуватимуть під керівництвом досвідчених вівчарів вигнати отару на випас, зварити сир і вурду, приготувати вівчарську юшку і навіть подоїти овець та кіз. Такою можливістю любителі активного відпочинку в горах можуть скористатися упродовж усього літа.

Цього року на колочавських вівчарів, які готуються до вигону овець, чекає черговий сюрприз від київського земляка. На «Святі проводів на полонину» Василю Мацолі – найкращому колочавському вівчарю, Станіславом Аржевітіним буде вручено дизель-генератор, телевізор, підзорну трубу, намет та трембіту.

«Давнє традиційне ремесло разом з ритуалами, які його супроводжують, може невдовзі зникнути, - говорить Станіслав Аржевітін, ініціатор Школи вівчарів. – Тому я намагаюся зробити комфортнішим перебування у таборі, де відпочивають вівчарі, а також привернути увагу туристів у Карпатах до давньої професії закарпатців».

Зелений туризм за сприяння Станіслава Аржевітіна розвивається у Колочаві вже не перший рік. Крім мальовничих краєвидів, мінеральних джерел і цілющого гірського повітря, у селі увагу привертають дерев’яна церква Церква Святого Духа ХVІІ ст., музей-садиба під відкритим небом, Музей Івана Ольбрахта, школа-музей і птахопарк.

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також