Вирощування цибулі з насіння: коли та як сіяти?

770
0

Цибулю можна сміливо назвати однією з найпопулярніших в Україні городніх культур. Її вирощують для різних цілей. Вона підходить для вживання в їжу, маринування, додавання в консервації та навіть для рецептів народної медицини. Крім цього, овоч часто обирають для вирощування на продаж.

В кожному випадку важливо знати про всі тонкощі вирощування та розумітися в особливостях догляду за рослиною. Тільки в цьому випадку можна отримати плоди з відмінними смаковими та товарними характеристиками. Саме тому, вирішивши замовити насіння цибулі оптом, обов’язково почніть з вивчення рекомендацій щодо посадки та догляду.

Переваги вирощування цибулі з насіння

Багато людей звикли використовувати для висаджування культури сіянку. Проте, це не єдиний спосіб. Цибулю також можна вирощувати з посівного матеріалу. Така технологія, на думку багатьох аграріїв, є навіть кращою, ніж використання готових дрібних цибулин.

Це обумовлено декількома важливими перевагами:

  • простота посадки;
  • більший розмір плодів;
  • економічна вигода (посівний матеріал коштує дешевше за сіянку).

Перша в списку причина є очевидною. Якщо для посадки використовується посівний матеріал, то необхідність в пікіруванні автоматично відпадає. Це дозволяє суттєво полегшити процедуру та не витрачати час на пошук ємності для розділення розсади.

Яке насіння цибулі краще вибрати?

Підбір посівного матеріалу залежить від конкретного запиту. Наприклад, у разі вирощування рослини для подальшого продажу, варто звернути увагу не тільки на смакові характеристики, а ще й лежкість та стійкість до транспортування. Адже, від цього напряму залежить прибуток.

Якщо посів цибулі з насіння здійснюється для власного споживання, тоді варто орієнтуватися лише на характеристики плодів. Йдеться про розмір, смак, вагу і т. д. Ще одним важливим аспектом є період дозрівання. Він важливий як в першому, так і другому випадку. Виробники пропонують ранні, середньостиглі та пізні види.

Коли сіяти насіння цибулі?

Відповідь на це питання залежить від виду рослини. Зазвичай цю інформацію виробник вказує на упаковці. Там зазначається опис, а також найбільш сприятливий вирощування для вирощування цибулі з насіння. В цілому процес відбувається протягом 2 років.

В перший рік відбувається дозрівання сіянки, а на наступний – формування плодів. Проте, термін можна скоротити до 1 року. Посів варто здійснювати в березні квітні, коли грунт буде сухим, а температура не буде нижчою, ніж +2-3 градуси. В травні можна робити другий посів. Важливо, щоб температура повітря в цей час була не нижчою, ніж +10-12 градусів.

Як сіяти цибулю з насіння?

Коли питання з вибором посівного матеріалу вирішене, потрібно переходити до наступного кроку. Це технологія вирощування цибулі з насіння. Вона відрізняється в залежності від сорту/гібриду, а також особливостей конкретної ділянки. Точні рекомендації можна знайти на упаковці.

Проте, варто також розглянути деякі загальні рекомендації. Якщо обираєте професійний посівний матеріал, тоді додаткові процедури (замочування та протравлювання) не потрібні. Його потрібно висівати на глибину 1 см. Відстань між рядами близько 30-45 см.

Як виростити цибулю з насіння?

Овоч можна вирощувати декількома способами. Перший передбачає посів в ґрунт у весняний період. Це роблять, коли верхній шар повністю розтане та трохи прогріється. В цьому випадку можна розраховувати на отримання врожаю в цей же сезон. Крім цього, можливий посів цибулі на розсаду. Цей метод передбачає засівання в закритий ґрунт. Найкращий період для цього – це лютий. Навесні саджанці пересаджуються на ділянку. Ще один спосіб передбачає засівання матеріалу в підмерзлу землю в кінці осені.

Коли висаджувати цибулю у відкритий ґрунт?

Якщо розглядати розсадний метод вирощування, тоді саджанці краще висаджувати на ділянку після того, як припиняться заморозки, а температура повітря стабільно зберігатиметься на рівні 11-12 градусів. Висадку варто робити в дні, коли не передбачаються опади. Разом з цим варто добре зволожити землю після посадки. Оптимальний період для такої посадки – квітень.

Який догляд потрібен рослині?

Дізнавшись, як вирощувати цибулю з насіння, не забудьте також ознайомитися з особливостями догляду. Він передбачає захист від шкідників та хвороб, внесення добрив для забезпечення енергії росту та необхідного живлення, а також регулярний полив. В цьому випадку кращим рішенням стане встановлення системи крапельного поливу. Все це допоможе виростити не просто якісні, а й достатньо великі плоди.

"Джерело: libraseeds.com.ua"

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також