Вирубані за часів СРСР закарпатські виноградники, досі не можуть відновити (ВІДЕО)

69
0

На Закарпатті виноградники займають майже 4 тис. гектарів. Цьогоріч на Закарпатті планують зібрати понад 23 тис. тонн врожаю, а це вважається дуже хорошим показником.

Та навіть він й близько не дотягує до того, чим родив сонячний край раніше. Рівно 25 років тому стартувала так звана антиалкогольна кампанія: тоді за три роки на Закарпатті вирубали понад половину виноградників. Їх і досі не вдалося повністю відновити.

Про це повідомили журналісти програми «Погляд на тиждень» телеканалу ZIK.

«У цій сфері я працюю з 1969 року, пам’ятаю, яким прославленим було наше підприємство, – пригадує головний інженер виробництва агропромислової фірми Лариса Большакова. – Ми випускали 28 вин. Марочні «Середнянське», «Іршавське», «Квіти полонини», «Перлина Карпат» – одне з найкращих вин України.  Або ж «Троянда Закарпаття», яке прославило нас навіть за кордоном».

«Троянду Закарпаття»  виробляли не щороку,  а лише у так званий хороший рік, із рожевого трамінера.  Після відстоювання у дубовій діжці  напій набував характерного квітково-димчастого букету. До початку всесоюзної  боротьби з  пияцтвом і алкоголізмом велике виноробне підприємство заливало у діжки до 5 тис. декалітрів виноматеріалу із  Трамінеру рожевого. Нині цього винограду в Закарпатті – обмаль. Чверть століття тому його також вирубали.

«Зараз ми маємо 1,3 тис. га плодоносних виноградників, із них близько 800 га – це «європейці»: Леанка, Трамінер рожевий, Мускат. А от  Фурмінт, Липовина, Ганс-Лівелью – це три сорти, які повністю знищені, їх не можна відновити».

Поблизу Ужгорода, де  колись пролягали розкішні виноградники, зосталася хіба чверть з колишніх обсягів.  Південні пагорби, у минулому засаджені лозою, і досі стоять пусткою.

А винограднику Бобовищанського винзаводу, який був закладений у 70-х роках ХХ століття,  дивом уцілів під час кампанії Каберне – класичний сорт для сухого червоного. 

Колись підприємство мало тисячу гектарів лоз. Залишилось – 256 га. Тут винищили саме європейські сорти.

«Були вирубані такі сорти, як Іршаі олівер, Матраса, Леанка. Цих сортів на Закарпатті зараз дуже мало. Залишили лише Ізабеллу через родючість: понад 100 центнерів з гектару», – розповідає  головний агроном  Бобовищанського винзаводу, винороб Василь Анталовський.

Ізабелла  практично не  потребує догляду. У часи антиалкогольної кампанії  із цього сорту офіційно виготовляли  сік, а неофіційно, кустарним способом, самогон і вино. Хоча у виноробському світі напої з таких гібридних сортів як Ізабелла, заборонені – їх вважають некондиційними.

Зараз на Закарпатті прагнуть потроху відновлювати європейські лози. Однак  ті, які висаджують нині, не до порівняння з класичними сортовими «старої школи». За словами Василя Анталовського, йдеться про клоновані сорти  Каберне і Трамінера. Вони більш урожайні.

У нові виноградники везуть  саджанці та прищепи елітних лоз з-за кордону.  Та до повного відродження ще далеко. Пішло в небуття ціле покоління закарпатських виноградарів. Бо непродумана кампанія знищила не лише лози. Вони поламала і  долі – кажуть винороби.

Коли пішли під сокиру лози, виноградарі  подались шукати іншої праці, а земля занепадала. Від цього край і досі не оговтався – вважає краєзнавець Павло Чучка. Він переконаний: 25 років тому вбили не тільки лози, а й закарпатську гідність.

«Антиалкогольна кампанія Горбачова обернулася у нас на Закарпатті, як, зрештою, і на Одещині, і в Криму, проти людей, – переконаний він. – Вирубку виноградників у нас я б порівнював із вирубуванням маслинових садів, якими у війнах в античному світі займалися агресори».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також