Вишеградська четвірка планує відшкодування втрат своїх фірм в Україні

9
0

Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина (Вишеградська четвірка) мають намір звернутися до фінансових фондів Євросоюзу для компенсації торгових збитків, яких зазнають компанії цих країн у зв'язку з конфліктом між Росією й Україною.

За оцінкою чотирьох держав, їх фірми зазнали відчутних втрат і піддали ризику розвиток національних економік, пише Reuters.

За словами міністра національної економіки Угорщини Міхая Варга, "не тільки Україна повинна отримувати кошти від Європейського фонду адаптації до глобалізації, а й компанії з країн Вишеградської четвірки". Зазначений угорським політиком фонд має максимальний бюджет у 150 мільйонів доларів на 2014-2020 роки.

Нагадаємо, 17 червня ЄС перерахував Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги.

13 червня Євросоюз виділив Україні 250 млн євро безповоротної допомоги в рамках фінансування проекту підтримки реформ і розвитку держави загальною вартістю 355 млн євро.

20 травня ЄС вже перерахував Києву перші 100 млн євро з макрофінансової допомоги на загальну суму в 1,61 млрд євро.

Для видачі траншів Єврокомісія виходить на ринок зі своїми облігаціями, кошти від розміщення яких будуть спрямовані Україні за тією самою ставкою плюс операційні витрати на надання кредитних ресурсів. Мінфін України очікував, що ставка становитиме до 3% річних.

Термін погашення кредиту - до 15 років.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також