Вийшла книжка про здобутки і втрати українців Словаччини

6
0

У Пряшеві вийшла книжка Павла Богдана «20 років – здобутки і втрати. 1989-2009», що розповідає про життя українців Словаччини за згаданий період.

Автор є відомим українським діячем, був депутатом Словацького парламенту, довгий час працював редактором українських радіопрограм, нині є заступником голови «Союзу русинів-українців Словацької республіки». Тобто, є абсолютним авторитетом у знанні про українське життя в п’ятимільйонній сусідці України.

Книжка написана фактично телеграфним стилем і складається з одних фактів, що робить її унікальним першоджерелом. Загальна картина складається вражаюча: у Словаччині ведеться цілеспрямована політика зі знищення української меншини. Робиться це не відкрито, а приховано, мотивуючи різними чинниками, здебільшого фінансовими.

Якщо за останніх двадцять років словацька меншина в Україні може похвалитися здобутками (словацька кафедра в Ужгородському Національному університеті, словацько-українська школа в Ужгороді, обласне свято словацької культури, словацька програма на обласному телебаченні), то для українців Словаччини ці роки – це величезні втрати (майже цілковите знищення шкільництва, суттєве скорочення преси, радіо).

Книжка Павла Богдана вийшла двома мовами, що робить її доступною і для словацького читача.     

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також