Взаєморозуміння, співпраця, толерантність

3
0

характеризують стосунки церкви і влади

      Цими днями в області відзначають сумну дату – 60-ті роковини трагічної загибелі Священномученика Теодора Ромжі, який за свою сподвижницьку діяльність, відданість греко-католицькій церкві зазнав мученицької смерті від рук енкаведистів. Вшанувати пам’ять нашого великого земляка на Закарпаття приїхали високі духовні особи із США, Ватикану, Чехії, Словаччини, інших країн. У вівторок із Преосвященними Владиками зустрілися голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голова обласної ради Михайло Кічковський. 

    Як зазначив Олег Гаваші, греко-католицька церква у нашому краї має глибоке коріння. Вона пережила часи жорстокого гоніння, коли нищили церкви, вбивали і відправлялися на каторгу священиків, котрі не зрікалися своїх поглядів. Глибока віра у Всевишнього допомогла вистояти і пастирям, і вірникам. З незалежністю Української держави почалося відродження греко-католицької церкви і Мукачівської єпархії зокрема. 

     Сьогодні греко-католицька церква в нашому краї посідає друге місце за кількістю релігійних організацій, має духовні навчальні заклади, релігійні братства і монастирі.

   Закарпаття унікальне не тільки багатонаціональним складом населення, а й широким представництвом релігійних конфесій: в області зареєстровано 1626 релігійних організацій 37 віросповідань. Обласна влада великого значення надає забезпеченню миру і спокою в міжконфесійних стосунках і завжди готова до діалогу з релігійними конфесіями. 

       Зі свого боку Преосвященний Владика Мілан Шашік подякував керівникам краю за підтримку у вирішенні проблемних питань діяльності Мукачівської греко-католицької єпархії. Відзначив співпрацю влади і церкви також Високопреосвященний Владика Василій – митрополит Візантійської Католицької Церкви США, архієпископ Пітсбурзький, який також був присутній на зустрічі.

      У присутності високих духовних осіб Олег Гаваші та Михайло Кічковський, за дорученням Президента України, вручили Преосвященному Владиці Мілану державну нагороду України – орден “За заслуги” ІІІ ступеню, що є беззаперечним визнанням високого авторитету Владики, його особистого вкладу у розбудову демократичного суспільства нашої держави. 

      Владика Мілан подякував за високу нагороду та поінформував керівників краю про заходи, пов’язані з шістдесятими роковинами загибелі Великомученика Теодора Ромжі. Зокрема повідомив, що 1 листопада в кафедральному соборі Ужгорода буде відкрито меморіальну дошку священикам – жертвам політичних репресій, повідомили в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також