Є угода зі Словаччиною!

6
0

Хоча їздити можна буде лише згодом

      Минулої п’ятниці Україна підписала угоду про малий прикордонний рух зі Словаччиною і тепер мешканці 295 населених пунктів Закарпаття  зможуть їздити до сусідньої країни за спеціальними дозволами, які, є сподівання, отримати буде значно простіше, ніж шенгенську візу. Як і в угоді з Угорщиною, йдеться про жителів 50-кілометрового прикордоння, а це близько 400 тис. людей.

     Для отримання дозволу необхідно щонайменше три роки постійно проживати у населених пунктах прикордонної зони. В консульство треба подати довідку про це та український паспорт. Угода надає право на отримання дозволу також членам сімей (чоловікові чи дружині, дітям, тощо), на яких трирічний термін постійного проживання не розповсюджується. Дозвіл видаватимуть на термін до п’яти років (та не менше, ніж на рік) і коштуватиме він 20 євро. Кажуть, консульська установа оформлятиме дозволи у найкоротші терміни, але не більше 60 днів з дати подання заяви. Як виняток, в обгрунтованих випадках, термін розгляду заяви може бути збільшено до 90 діб.

         Закарпатці можуть їздити до 33 населених пунктів Снінського округу, 47 в округу Собранце, 73 в окрузі Міхаловце, 49 в округу Гуменного, 81 округу Требішов, 24 округу Вранов над Топлоу, 15 округу Медзілаборце. Тих, хто подасться далі ніж за 50 км, обіцяють депортувати з подальшою забороною на в’їзд.  Пребувати у межах прикордонної зони сусідньої держави можна не більше 30 днів з дати в’їзду. При цьому термін загального перебування не може перевищувати 90 днів упродовж кожних 180 днів.  

         Коли закарпатці можуть вирушати в консульство по дозвіл поки не відомо — угода повинна пройти внутрішньодержавні процедури в кожній з країн. Обіцяють, що їздити можна буде десь або із середини літа, або з осені.

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також