Єдина працююча шахта в Солотвині під загрозою закриття

4
0

Вже нема за що платити рятувальникам, тому вони відмовляються працювати

Остання діюча шахта в Солотвині може бути закрита вже10 грудня цього року. Причина – рятувальники не будуть працювати, а без них спуск в підземелля заборонений. Закарпатський зведений воєнізований гірничорятувальний загін (ЗЗПГ) через велику заборгованість відмовляється обслуговувати місцеві лікарні та солерудник. Рятувальників хоч і фінансує держава, але договір укладали з Солотвинським солерудником окремо.


Кошти, які мали б надходити від роботи, йшли на зарплату особового складу, утримання техніки, необхідної для повної готовності в разі надзвичайних подій. Солерудник заборгував за 1,5 року, тому таку співпрацю рятувальники вирішили припинити. Станом на 1 листопада сума боргу становить 767 тис. 825 грн. 72 коп.



Окрім рятівних робіт, потрібно також слідкувати за рівнем води в шахті, проводити відповідну ревізію. Якщо в шахту ніхто спускатися не зможе, існує ризик, що вона буде затоплена.



У непростій ситуації опиняються Українська і обласна алергологічна лікарні, адже залежать від вищезгаданої угоди. «У кожного медичного закладу є своя окрема угода, - розповідає головний лікар обласної алергологічної лікарні Леон Данко, -ми її виконуємо на 100%, але в цій ситуації залежимо і від солерудника, а той не працює». Лікарні не зможуть оздоровляти своїх пацієнтів в шахті, адже нема гарантій їх безпеки. А унікальність такого лікування відома всім.



За його словами, в шахту щомісячно спускають 70 чоловік - 40 дорослих, 30 дітей. В Українській алергологічній лікарні пацієнтів значно більше – 260. Нині по Україні близько двох мільйонів осіб потребують специфічного лікування, яке надають лише алергологічні відділення у Солотвині. Все йде до того, що лікування в шахті припиниться. «Хоч за 5 років, скільки себе пам’ятаю, рятувальники ні разу не надавали ніяку допомогу – не було потреби, - розповідає Леон Данко, - але ризикувати не маємо права».



Питання фінансування Солотвинського солерудника намагаються вирішити вже давно, але безрезультатно. Є намір перевести на баланс Міністерства охорони здоров’я хоча б лікарні, але для цього потрібне рішення Верховної Ради. А тій не до цього зараз.


Пообіцяли допомогти в цій справі представники обласної влади – але ситуація така ж, як і на вищому рівні. Управління АПК не вправі щось зробити, тому за справу має взятися губернатор Олег Гаваші.







Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також