Єдиним об’єктивним виравданням відстрочки місцевих виборів є необхідність зміни системи

11
1

На думку керівника Закарпатського центру політичних досліджень Віктора Пащенка, перенесення місцевих виборів безпосередньо прив’язане до сьогодення та позбавлене будь-яких стратегічних моментів.

Про це політолог заявив у ексклюзивному коментарі порталу «Мукачево.нет».

«Зважаючи на суспільно-політичну ситуацію в країні вибори слід проводити якомога швидше, проте можновладців, вочевидь, більше турбують власні інтереси, ніж суспільні», – завважив Пащенко.

З приводу вигоди рішення для тієї чи іншої сторони, експерт зазначив: «Нині Партія регіонів прагне утвердити позиції після перемоги, Наша Україна – розбалансована і не виключено, що невеликій частині це відтермінування вигідне. Яценюк має надію на крісло прем’єра, з якого зручніше буде брати участь у виборах, тому напевне йому більш підходить осінь цього року. Натомість Тігіпку таке відтермінування абсолютно не вигідне».

Якщо брати до уваги ситуацію в розрізі Закарпаття, каже Пащенко, то, звичайно, місцевим мерам, депутатам вигідне це рішення, адже продовжується строк їхньої каденції. «Також це можливість зекономити», – зауважив експерт.

На думку політолога, відкритим залишається питання, за якою системою проводити майбутні вибори – мажоритарною чи пропорційною, що тягне необхідність законодавчих змін.

«Саме проблема зміни виборчого законодавства є чи не єдиним об’єктивним виравданням відстрочки виборів. Адже, як практика показала, місцеві ради не можуть формуватися на основі партійної системи. Потрібні кардинальні зміни до закону про вибори до місцевих рад, але на разі політики з цього приводу тільки ляси точать, а проект ніхто не вносить, – зауважив Пащенко. – Політична кон’юнктура нині нагадує ситуацію у велоспорті,коли велосипедист «сидить» на колесі суперника, що попереду, – такий собі політичний сюрпляс».

Коментарі

ІБ
Ігор Баран

У рішенні про скасування виборів 30 травня нічого не сказано про зміну виборчої системи,і, що найгірше, не призначена нова дата. Тобто фактично мова іде про СКАСУВАННЯ місцевих виборів, що є прямим порушенням конституції України. Нардепи, що голосували за це рішення, черговий раз продемонстрували приорітет власних шкурних інтересів

Читайте також