Євген Мешко: Час саме зараз звернутись до політиків з вимогою не робити дурниць

12
2

В.о. директора Мукачівської ЦРЛ, член правління Академії сімейної медицини України, викладач LvBS Євген Мешко оприлюднив допис з закликом не зупинятись на півдороги до реалізації медичної реформи.

За словами Євгена Мешка, потрібно не дати згорнути те, що схвалила міжнародна спільнота експертів, ВООЗ та ніші.

Далі текст Євгена Мешко без змін:

"Чи можна відчути смак хлібу, поки його не спекли, та й тісто ще не замісили? А реформу спеціалізованої медичної допомоги, виявляється, можна по першому місяцю впровадження!? Хтось в курсі про це? Я чомусь думав, що мають пройти хоча б 2-3 роки безперервної і кропіткої роботи! Ба, ні. Не потрібно. Диванні академіки і професори, про яких говорив пан президент, вже все проаналізували.

Мені щиро жаль команду МОЗ (справжню, колишню, і частину тих, хто зараз бореться) та НСЗУ, яка продовжує відстоювати інтереси пацієнтів в Україні (кажуть, один в полі не воїн, але НСЗУ це спростовує)! Мені щиро жаль медичних працівників, які очікували на зміни в умовах роботи, оплаті праці, професійних можливостях, але, очевидно, можуть їх не дочекатись та чкурнути за кордон. Ще більше жаль пацієнтів, які можуть не дочекатись гарантій, які обіцяє Конституція щодо медичної допомоги та застрягти на етапі "pay of pocket", наповнюючи чорні каси в пошуку здоров`я.

Якщо в мене є колеги, що готові критично мислити та підняти голову, то прошу саме зараз звернутись до політиків з вимогою не робити дурниць, від яких постраждають українці! І якщо комусь при владі не вистачає мужності сказати: Так, на жаль будуть закриті частина лікарень. Так, будуть звільнені частина медичних працівників. Але кінцево система охорони здоров`я стане від цього спроможнішою, послуги якіснішими, а заклади ОЗ ефективнішими. Так це не популярно, але критично потрібно. Чи буде одна хлібина коштувати 15 грн, якщо її готуватиме 30 людей, замість 1? Система недофінансована, скажете Ви?! Так і є. Коштів недостатньо! Але скільки б Ви не вливали коштів у неефективну систему, це буде лише решето, яке освоюватиме будь-які суми без досягнення очікуваних результатів. Час змін настав. Не даймо згорнути те, що схвалила міжнародна спільнота експертів, ВООЗ та більшість міжнародних стейкхолдерів"

Коментарі

C
Cd

Право

N
Neo

Женя співчуття... В цій системі скільки не рубай змії голову, вона виростатиме на хвості... Привикші красти мільйони щорічно гадаєте радітимуть відходу від корита? Робіть якісно і совісно свою роботу, менше слухайте неграмотних советів зі сторони своїх патронів, розвивайте ЦРЛ не шляхом скорочень персоналу, а шляхом запровадження нових технологій в лікуванні і все буде ок, якщо Вас не зїдять діти тих, хто Вас підняв...

Читайте також