Єврейський Ужгород на честь Хануки покажуть цієї неділі усім охочим

11
0

Про це у прес-центрі видання «Вся закарпатська правда» розповів завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор.

Пан Шандор зазначив, що напередодні почалося традиційне єврейське свято Ханука. Саме тому цієї неділі темою екскурсії стануть визначні місця Ужгорода, пов’язані з історією життя євреїв. Планується, що проводитиме  екскурсію Ігор Радомисельський.

Ханука («освячення», «новосілля») — свято святості і чистоти, свято перемоги добра над злом, світла — над пітьмою, свято надії. Як би не намагалися вороги закрити світло Всевишнього, завжди знайдеться судина з олією, що може освітити шлях. Свято, яке вчить людей ніколи не впадати у розпач.

На честь цього свята щороку в єврейських домівках запалюють ханукальні світильники. Ставлять ханукіот (світильники) на найвидніших місцях, щоб усі бачили й усі пам'ятали про чудо, що сотворив Всевишній.

Свічки запалюють протягом 8 днів, щодня додаючи по одній. Свічі встановлюють справа наліво, а запалюють зліва направо. Запалені на початку вечора, незадовго до заходу сонця, свічі повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви. У п'ятницю їх запалюють раніше суботніх свіч. 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також