Євроігри – що це і як правильно вибрати ігри без прямого військового конфлікту

124
0

Єврогра – термін, що зародився серед шанувальників настільних ігор. Він означає тайтл, розроблений відповідно до принципів європейської школи геймдизайну.

Головні риси цього напряму – абстрактність сеттингу та відсутність у процесі прямого протистояння гравців. Протилежним явищем є системи під назвою амерітреш.

Особливості настільних євроігор

Ігровий процес передбачає змагання між учасниками. Крім того, сеттинг має певну тематику та антураж. Такий підхід підвищує привабливість розваги, дозволяючи об'єднати людей з урахуванням спільних інтересів. Це спільні риси всіх ігрових систем. Що ж до євро, то цей напрямок виділяється такими характеристиками:

  • Тайтли виготовляються у Старому Світі, найчастіше у Німеччині. Хоча ця ознака не є обов'язковою. Проте свою назву гри отримали саме за місцем походження.
  • Мінімалістичний дизайн. За барвистою коробкою ховатиметься схематичне, але стильно промальоване поле із зображеннями. До речі, всі інші аксесуари також лаконічні. Однакові фішки відрізнятимуться хіба що за кольором.
  • Геймінг, побудований вирішенні логічних завдань. Учасники будуть змушені планувати свої дії на кілька кроків уперед. У цьому змагання виключає пряме зіткнення противників. Наголос робиться швидше на спортивний тип змагання, ніж на протистояння.
  • Ігровий процес зведений на чільне місце. Тих, кого більше цікавлять лор і атмосфера, будуть трохи спантеличені. Багато ігор відрізняються одна від одної лише назвою. Наприклад «Каркассон» та «Затемнення» є економічними стратегіями, просто з різним антуражем. При зміні назв, суть залишиться тією ж.
  • Пацифізм. Європейська школа прагне розважити людей. Дати основу для теплої, дружньої компанії. За столом відсутня гостра конкуренція одного гравця з іншим. З цієї причини бойові дії в геймплей відсутні або передані схематично.

Кожна людина рухається своїм шляхом, практично не стикаючись із опонентом. Перемагає той, хто набирає більшу кількість очок. Таким чином, єврогейми спрямовані на інтелект, розрахунок та стратегічне мислення, а за столом зберігається дружня атмосфера. Крім того, в єврогейм можна грати поодинці. Дані настільні ігри в Україні мають попит у дітей та дорослих, адже це воістину захоплююче!

Тепер, для наочності, кілька слів про антиподи. Амерітреш є інший підхід до розваги. Для цієї категорії характерний деталізований світ, з багатою історією та безліччю умовностей. Поля рясніють населеними пунктами, різними об'єктами, лісами, горами тощо. Якщо йдеться про космічну тематику, перед вами розгорнеться докладна карта галактики. Персонажі також добре прописані і можуть відображатись деталізованими високохудожніми фігурками. Все це створює неповторну атмосферу, в яку занурюється гравець. Сеттінг цілком конкретний. Назва типу «Галактичний руйнівник», гарантує наявність зорельотів із озброєнням та кровопролитні битви. Основа процесу – жорстке протистояння суперників. Той, хто програв, вибуває.

Ще один важливий момент – його величність. Випадок, виражений в гральних кубиках. Рандомна генерація значень може серйозно змінити ситуацію за столом.

Відомі зразки настільних ігор цього типу

Повернемося до традицій Європи. Серед типових представників напряму виділяються такі ігрові набори:

  • Каркасон. Відома франшиза, яка налічує кілька десятків доповнень. У первозданному вигляді являла собою економічну стратегію управління середньовічним замком. У максимальній комплектації учасники мають розвивати сільське господарство в передгір'ях Альп, налагоджувати роботу таверн, облаштовувати університети. І це ще не повний перелік можливостей.
  • Колонізатори. Тайтл для аматорів економічного розвитку. Поле – вигаданий острів Катан, який підлягає дослідженню та заселенню. У додатках можна відвідати Європу та Америку.

  • Квиток на потяг. Симулятор залізниці. Зрозуміло, простим перегоном вантажних та пасажирських поїздів справа не обмежиться. Учасники повинні організувати роботу всієї транспортної інфраструктури від депо до запасів вугілля на маршруті. Вам належить будувати тунелі та мости, розширювати старі вокзали та засновувати нові. Гра також має масу доповнень, дія яких розгортається у різних містах та часових епохах.

Тематика євронаборів дуже різноманітна. Кожен знайде собі щось до смаку.

Придбати ці та інші стратегії можна у нашому інтернет-магазині. Просто визначтеся з товаром та оформіть замовлення. До ваших послуг різні форми оплат та кур'єрська доставка покупок.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також