Їдуть за кордон: Цього року з Берегівської лікарні звільнилося 103 співробітника (ВІДЕО)

21
34

Через низькі зарплати кращі українські фахівці змушені залишати країну в пошуках гідної роботи і гідної оплати. На Закарпатті лікарні скоро спорожніють. Куди їдуть наші лікарі? - запитує Марина Коваль, "Подробиці".

Таких лікарів як Марія в Берегово дуже мало. Їй 24, перспективна, з пацієнтами ввічлива. Проходить інтернатуру, але після її закінчення тут, швидше за все, не залишиться.

"Зарплата в 1600 гривень - це мало. Ну, сподіваємося, з 1 січня повинні підняти зарплату. Чекаємо. Насправді тут хороша лікарня, досить хороші умови, просто б ще відповідна зарплата. Я думаю, що багато хто б залишалися", - каже Марія Локота.

У районній лікарні катастрофічно не вистачає персоналу. За 9 місяців звільнилися 103 співробітника. Нових шукати доводиться по всій області, говорить головлікар.

Найбільше «страждають» від нестачі персоналу відділення першої допомоги і дитяче.

"До нас приїжджають працювати з Ужгорода, з міста Чопа приїжджає, педіатр приїжджає з Мукачівського району та несуть чергування в суботу, неділю, нічний час", - розповідає головний лікар Берегівської центральної районної лікарні Іван Малеш.

Плинність кадрів особливо помітна в прикордонних районах Закарпаття. Сусідні Угорщина, Словаччина, Чехія з радістю приймають молодих фахівців, з якими у самих великі проблеми. Адже їх медики теж біжать далі на Захід - до Німеччини або Австрії.

"Формується більше в процентному стані кількість лікарів пенсійного віку. На сьогоднішній день з Берегівського, Виноградівського районів потягнулися фахівці дуже хороші, вузькі фахівці. Це сигнал дуже тривожний", - говорить начальник управління Департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Ольга Чемет.

Утримати молодих фахівців просто. Потрібно всього лише підняти зарплату лікарям і поліпшити умови роботи, - каже інтерн Степан Карабіньош. У цьому році близько половини його однокурсників, випускників медичного факультету УжНУ, виїхали за кордон, навіть не залишилися проходити інтернатуру будинку.

Степан каже, що у Словаччині та Чехії початківець лікар отримує близько 900 доларів на місяць.

"Я не виключаю того факту, що і сам можу поїхати за кордон, тому що розраховувати на 2000 гривень, з огляду на економічну ситуацію в державі ... Навіть квартиру не зняти за ці гроші, до того ж не забезпечується ні житло, ні умови праці. Є такі амбулаторії, є такі лікарні, де народ просто, як ми жартуємо з цього - "МРТ руками", оскільки немає ні умов праці, ні житла, нічого ", - пояснює лікар-інтерн Степан Карабіньош.

У Берегово проблемою медиків перейнялися і місцеві депутати, - розповів головний лікар районної лікарні. Тому прийняли програму, за якою будуть виділяти гроші на оренду житла і премії для лікарів. Але поки ця програма лише на папері.

Відеосюжет з 15-ї хвилини:

Нагадаємо, на почтку місяця ТСН.Тиждень побудував сюжет про відтік українських лікарів закордон на дослідженні Mukachevo.net.

Коментарі

ПП
Петя Пятак

Серед нас лем ти туй трясешся, бо боїшся, шо люди почитають, а заврта хєр тобі покладуть у кишеню- живи на зарплату!)) Та ще мовчала би про свій "букет", чи то нагуляний, чи то вхоплений, бо твоя берегівська бужня не знає, що то є стерілізація мед.інструмента. Та мене твої статеві проблеми не хвилюють))

Д1
до 16:43,16:15

А яка мижи вами разниця , путрыоти долбані . У вашів масковії є усьо . А она остатнній ковдош .

Р)
Рапунцель )

до коментаря 16.15 Ти щось вживаєш із забороненого? Повністю дотаційний край.Переважна більшість регіону гори. Земля не є надто родючою на жаль.Два *шорика крумплів *дома які *мало жук йзів* це можливо і сільське господарство, але явно не аграрний сектор економіки. Щось знайти промисловість не можу. підскажи. Ти де нафту бачив? То що в Ракошині витекло то не з скважини, а з врізки. Квас на Свалявщині та й все. З лісового господарства лише дуби які пишуть липу всяку.наявність лісу це ще не наявність лісового господарства. Зелений туризм на стадії розвитку , а санаторії просрав народ ,....

З
Закарпатец

до tsw -----> Закарпаття - унікальний край, мабуть єдина область, яка може існувати автономно, у нас є все: - своє розвинуте сільське господарство - промисловість, - надра багаті нафтою, газом,золотом і масою інших багатств - розвинуте лісове господарство - але найголовніша цінність - це розумні, працьовиті, висококваліфіковані ДЮДИ БЕЗ БАНДЕРІВЦІВ, ЯКІ ПОСТАВИЛИ РАКОМ ВЕСЬ СВІТ, ЗАКАРПАТТЯ ДАВНО БУЛО Б ПРОЦВІТАЮЧИМ КРАЄМ З РІВНЕМ ЖИТТЯ НІ ЯК НЕ ГІРШЕ НІЖ У СЛОВАЧЧИНІ ЧИ УГОРЩИНІ.

ВА
В А

ТІКАВУТЬ БО НИГОЧУТЬ У ПАРТІЮ СВОБОДА ТАЙ ДО БАНДЕРОВЦІВ У СХРОНИ НИХОЧУТЬ РАНЬШЕ ТІКАЛИ ВІД КОМУНІСТИВ ТРЕБА ЗАБОРОНИТИ ПАРТЮ СВОБОДА И БАНДЕРОВЦІВ ТОЖЕ

ВЯ
в я

до tsw хотівимти відповісти но нистоить я просто скаридуву таких як ти иото нелише я

Л
лоци

лично я пуддержуву каждое слово закарпатця всьо в десятку добавити нішто а ко нирозумие пробач му у берегови ищи нитакое пробачавуть

1
123

Бегут не только медики. Выезжает молодежь, едут люди среднего возраста, увозя с собой детей, которые в будущем могли бы работать на Украине. ВСе это ведет к тому, что уменьшились отчисления в налоговую, в пенсионны и все остальные фонды. Уже по статистике на 12 млн. пенсионеров только 10 млн. работающих. А дальше будет веселей......скоро останется только географическая украина.

Р)
Рапунцель )

Петрику , не траба так нервувати. Всі хвороби від нервів.Запевняю тебе , що зменшення населення на 10 млн не відбулося за рахунок Берегівської лікарні...навіть якщо до неї добавити Муккачівську ,то не потягне. Мова йшла про інші цінності які тобі на жаль невідомі з причин відсутності належного рівня інтелекту(((. Не можно обливати лайном людей які вчилися більшу частину свого життя,зрозуміло ,що деколи помиляються, працюють за неналежну зарплатню, мають ризик заразитися різними хворобами,терплять приниження від влади і при цьому лікують....Не хрюкай , а йди проспися.Так буде краще для всіх.

Д
да

євро зарплата побідила

ПП
Петя Пятак

До Рапунцель. Шо, баба з косою, не любиться ти правда? Кусатися хочеш? Вкуси себе у коліно, бо кому туй новина, шо ви бездарі-крохобори, кить не сказати МАРОДЕРИ. Бо останню копійчину заберете на "подяку" за свою "лікарську допомогу". Йой, купилась диплом, тай вже тіпа дохторша)) Кулько людей вже відправила у кращий світ? з 52млн лишилось 42млн. Піпець фахівці!

UC
ungvar ce vkraina?

малороссия страна неограниченных возможностей .депутат получает больше чем врач .а ечо в 5 раз больше . доскакались а вам это надо ?

T
tsw

до Закарпатец Міняй перекладача, ольгінцю - від тебе тхне кацапом

Т
Тіна

У 2009 році я переїхала до Італії.Скажу на той час непогані гроші платили на роботі в Україні 270уе.Працюючи викладачем другої категорії.Але залишити Сина із батьками і кожну минуту думати як він там.Рішилася і поїхала.300е за квартиру 200 за їжу.і 800 можна відкласти.А моя колегиня каже шо має 100 і за комуналку і за їжу бо на інше невистачає.Якшо маєш можливість їдь де краще.

З
Закарпатец

ВОРОГ НЕ ТОЙ ХТО ГОВОРИТЬ ПРАВДУ, А ТОЙ ХТО НАЦЬКОВУЄ ЛЮДЕЙ ОДИН ПРОТИ ОДНОГО, ТОЙ ХТО ПРОПОВІДУЄ ІДЕЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ВИНЯТКОВОСТІ, ХТО ВКЛАДАЄ ЗБРОЮ В РУКИ ДУШЕВНОХВОРИХ ЛЮДЕЙ І МОЛОДИКІВ З НЕЗМІЦНІЛОЮ ПСИХІКОЮ І ОДУРМАНЕНИХ НАРКОТИКАМИ. ЩО ДАЛИ ВАМ ВАШІ ТЯГНИБОКИ, ЯРОШІ, ФАРИОНЫ, ЛЯШКИ ? КРОВ, СМЕРТЬ, ЗРУЙНОВАНІ МІСТА І СЕЛА, МАСОВИЙ ВИХІД ЛЮДЕЙ З РІДНОГО КРАЮ, ЕКОНОМІКИ НЕМАЄ, АРМІЯ ОСЬ-ОСЬ РОЗВАЛИТИСЯ, ГАЗУ НЕМАЄ, ГРОШЕЙ НЕМАЄ --- КРАЇНИ НЕМАЄ, ось вже дійсно не УКРАЇНА , А ---------- Р У І Н А

З
Закарпатец

ЦЕ МАСОВИЙ ПСИХОЗ НАРОДУ - ДУЖЕ СХОЖИЙ НА ТОЙ, ЯКИЙ ПЕРЕДУВАВ НІМЕЦЬКОМУ ПСИХОЗУ ПЕРЕД ДРУГОЮ СВІТОВОЮ ВІЙНОЮ. НАГАДАТИ ЧИМ ВСЕ ЗАКІНЧИЛОСЯ? ОСОБИСТО ЩО ДО МЕНЕ НІЯКИХ СУМНІВІВ НЕМАЄ - БАНДЕРІВЦІ БУДУТЬ РОЗБИТІ,ОЛІГАРХІВ ВІДДАДУТЬ ПІД СУД. ГРОМАДА , ЯК ЗАВЖДИ, ПОСТРАЖДАЄ БІЛЬШЕ ЗА ВСІХ - ЖЕБРАКИ, ОШУКАНI, ЗНЕДОЛЕНI, ВТРАТИВ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ - БЕЗ НАДІЇ НА МАЙБУТНЄ, БЕЗ БАТЬКІВЩИНИ І МОРАЛЬНИХ ОРІЄНТИРІВ - ОСЬ ЯКЕ МАЙБУТНЄ ЧЕКАЄ УКРАЇНУ. I ВСЕ ЦЕ КОШТУЄ ТОГО, ЩОБ БИТИСЯ ЗА ІНТЕРЕСИ МІЖНАРОДНИХ ОЛІГАРХІВ,БАНДЕРIВЦIВ ТА АМБІЦІЙ США?

З
закарпатець

УРА!!! ЦЕ ОЗНАЧАЄ ЖИТИ ПО- НОВОМУ,ЯК КАЗАВ ПОРОХ.ЦИНІЧНА ЖИДО-ОЛІГАРХІЧНА СВИНЯ ДИСь НА ВИСТУПІ КАЗАВ ЛЮДЯМ , ЩО ВИ БУДЕТЕ РОБИТИ З МІДЬЯРДАМИ?. ЦИНІЧНО ПОСМІХАЮЧИСЬ.ЙДЕ ПОВНИЙ ГЕНОЦИД НАРОДУ УКРАЇНИ, САМІ МІЛЬОНИ КРАДУТЬ, А ПРОСТІ ЛЮДИ ДЕХТО НА ХЛІБА НЕМАЄ!!!

Д
до10:32

Ни риви кацап , тяжко тебе зрпозуміти . Кордони відкриті , іще більше відкриються . От я вам кажу була біда після 1945 року , коли наглухо закрили нас від цивілізації . І в нас не було ніякого вибору . Что касается пауков , то ГЛАВПАУК КРЕМЛЯ , уже ничего не могёт .

М
Микола

Україна має розпастися і чим скоріше бо скоро буде як в Єфіопії.Голод та війна між бандформуваннями ,слава Україні вони вже є(Азов,ПС,Торнадо.....)Як ценртальна влада остаточно дограбує країну то ці банди почнуть війну за залишок між собою

М
Мукачівець

Біда народу що живе в цій державі в тому, що народ не хоче чи не може зрпозуміти ,що його просто знищують! ... Держава химера ! ( голова від однієї тварини , а тіло від іншої) ... і голова свідомо виконує програму народоскорочення!... знищивши медицину і освіту - народ сам по собі вимре!... і не треба війни! .... народ коли почне захищати і підтримувати ці галузі - тоді буде мати шанс на виживання! .... поки що народ все робить навпаки....

J
jbl

Зарплати у нас мізерні ось і виїжджають. У мене так один знайомий виїхав, хороший лікар. У нас працював майже цілодобово щоб заробити на оренду квартири, комуналку, ніякого сімейного життя. Виїхав і вже забрав жінку з дитиною. У них все чудово! Розумієте в чому справа, а справа в тому що за кордон беруть хороших лікарів не тільки по диплому але й що він вміє. Ви не представляєте який там відбір, і взятку не підсунеш бо вилетиш з країни. Та тому за кордон відправляються само ліпші лікарі, а у нас залишаються: деякі нормальні лікарі хороші спеціалісти в яких є сім'я та які не мають бажання йти, взяточники: кідь му дашо не принесеш то ти не пацієнт )таких багато у нас), та інтерни. Це держава винувата що втрачає таких спеціалістів. Моя думка така що потрібна медична страховка, знімати з зарплати по 50 або по 2% із заробітної плати, а лікарям підвищити зарплату до 10 тисяч і вище.

В
Володимир

Що це означає : навіть не залишилися проходити інтернатуру будинку.

Р)
Рапунцель )

До Петра у якого пятяк замість носа. Маю великий сумнів , що ти можеш адекватно оцінювати роботу лікарні. Із за таки пятаконосих експертів і відбувається створення негативної думки у суспільстві про медицину, з відповідними наслідками і *рехформами*.

К
Крічфалуші

Мадяри переманювуть свойих. Тай слава богу.

ПП
Петя Пятак

Шо казати за берегівську лікарню файного? Туди лим помирати лягати, бо лікувати там дааавно не вміють. А тепер і мадяри, чехи та словаки відчують на собі "чудєса медицини по- берегівські"

К
коментатору

коли спучить та на дошку пердітимуть так шо аш !!!

З
Закарпатец

Очень просто - потом пауки начнут жрать друг друга. По уровню жизни Украина ниже Габона, еще немного и по уровню медицины станем как Папуасы.

М
м-я

будеме ми ще всі банувати за нашими дохториками бо требало іх захищати .а не давати на розтерзаніе!!!

Ж
Жак

Саша, тебе надо вырасти и уехать за границу. Здесь, в этой чертовой стране, делать нечего

К
коментатор

Дорогі колеги коментатори, УРА!!! Медицину ми вже знищили!!! Кого далі будемо тролити? Від гордості всіх аж розпирае ! Слухайте ,аколи нас спучить , то до кого звертатися? УПС!!!

Р)
Рапунцель )

Ну що, давайте! Продовжуйте принижувати та гадити на людей які приходять на допомогу коли важко. Те що дається задарма не цінують. Треба запроваджувати платну медичну послугу і край. Коли комусь треба продуктів, продавці в гіпермаркеті і власники цих маркетів не вибігають на вулицю і не шукають голодних( виключення перед виборами -гречку роздають) і ніхто не смердить, все правильно і всіх влаштовує. Декілька разів піднімається медичне питання ,а коментарів ніц. Нема команди тролям , чи вже всім набридро?

:
:)

Нехай "патріоти" лічать хворих в лікарнях.

Т
Тобіяс

Коли не буде лікарів , кого будете називати номером 1 по корупціі у державі ?

З
Закарпатец

ДОСКАКАЛИСЬ СКАКУНЫ!

Читайте також