Йога для фізичного і психічного здоров'я: регулярні заняття – запорука кращого самопочуття

36
1

Вправи з йоги роблять уже не одну тисячу років і вона зарекомендувала себе, як інструмент для покращення фізичного і психічного здоров'я.

Вона дає гнучкість, силу й багато іншого для покращення нашого здоров'я загалом, тому заняття йогою стануть чудовим доповненням до будь-яких вправ.

Розглянемо користь йоги для здоров'я та самопочуття докладніше.

Гарний фізичний стан

Чи не найочевидніша користь від йоги – покращення фізичного стану. Такі заняття передбачають різноманітні пози (асани), спрямовані на покращення сили, гнучкості й рівноваги. Регулярні заняття йогою допомагають укріпити серцево-судинну систему, покращити тонус м'язів і дихання. Ба більше, йога покращує статуру та знижує ризик травмування.

Гарний сон

Не менш важливою користю від йоги є покращення якості сну, адже на заняттях розслабляється не лише тіло, а й розум, через що людині легше заснути. Ба більше, вправи з глибоким диханням та медитація покращують загальну якість сну, тому людина краще висипається.

Психічне здоров'я

Окрім користі для фізичного здоров'я йога дає чимало користі для психіки, адже вона знижує рівень стресу та підвищує здатність до самоконтролю. Це добре для тих, хто страждає на різноманітні залежності, наприклад, від азартних ігор чи алкогольної залежності, оскільки заняття йогою допомагають розвивати в людини здатність до контролю власних імпульсів і емоцій.

Зниження рівня стресу

Йога допомагає усвідомлювати себе, адже під час виконання вправ людина прислухається до власного тіла й дихання, що дає змогу звернути увагу на зони напруженості та дискомфорту. Таке усвідомлення дає змогу підлаштовувати власне тіло, аби швидше визначити причину фізичного чи психічного дискомфорту і спробувати з нею впоратися.

Кращий контроль імпульсів

Завдяки розвитку пильності й розслабленості йога сприяє контролю імпульсів. Увага на диханні, фізичних позах та медитації сприяє уважному ставленню до думок та почуттів, що знижує рівень стресу. Ба більше, через йогу людина розвиває здатність до самоконтролю, що дає змогу менше демонструвати імпульсивну поведінку, яка може перерости в проблеми з харчуванням, залежність від купування товарів чи інтернету, бездумне тринькання грошей, хаотичні статеві зв'язки тощо. Коли ви дослухаєтеся до власних почуттів, ви їх контролюєте та прогнозуєте, а тому більше контролюєте власні дії.

Контролювання болю

Йога також дає змогу контролювати біль. Різноманітні пози та рухи під час йоги розвивають гнучкість, силу й рівновагу. А це може знизити інтенсивність болю та дискомфорту, наприклад, у попереку, шиї чи плечах. А ще йога знижує інтенсивність запалення, що дає змогу краще контролювати біль.

Зміцнення імунної системи

Регулярні заняття йогою також допомагають зміцнити імунну систему. Доведено, що йога збільшує активність клітин імунної системи та покращує здатність виробляти антитіла до інфекцій та захворювань. Ба більше, глибоке дихання та розслаблення знижує рівень стресу та покращує самопочуття, що також сприяє зміцненню імунної системи.

Покращення травлення

Заняття йогою можуть покращити травлення. Пози йоги, зокрема, повороти та нахили вперед, стимулюють роботу системи травлення та сприяють притоку крові до органів черева. А це може покращити здатність органів до всмоктування корисних речовин, знизити здуття та продукування газів і покращити травлення взагалі.

Кращий емоційний стан

Заняття йогою можуть покращити й емоційний стан. Йога може допомогти знизити рівень стресу та тривоги чи покращить настрій та емоційний стан взагалі. Глибоке дихання та медитація також знижують рівень негативних емоцій та «навчають» нас їх контролювати. Регулярні заняття йогою допомагають усвідомлювати та сприймати себе такими, якими ми є насправді, чим покращують наш емоційний стан.

Робіть вправи з йоги регулярно й починайте самостійно контролювати власне здоров'я

Наостанок варто зазначити, що регулярні заняття йогою покращують наше тіло і психіку, тому це ефективний засіб керування стресом та покращення самопочуття взагалі. Йога прекрасно поліпшує фізичний стан, знижує рівень стресу та дає нам змогу розслабитися і зняти напругу.

Оскільки вправи з йоги переважно націлені на правильність виконання рухів, дихання та медитацію, вони розвивають відчуття спокою та рівноваги, тому є ідеальними для тих, хто бажає поліпшити власне здоров'я взагалі.

Йога не має обмежень за віком, статурою чи рівнем фізичної підготовки, тому такі вправи може робити будь-хто. Спробуйте і ви самостійно переконаєтеся в численних перевагах йоги для вашого життя.

Коментарі

E
ESOTERA

Йога є неймовірно потужним інструментом та практикою для фізичного, ментального та духовного самовдосконалення. Це турбота про себе, та свідоме формування майбутнього. Все про йогу та медитацію ви знайдете на порталі ESOTERA: esotera.space/самопізнання/йога/

Читайте також