З Парижу до Ужгорода прибудуть мощі Святого Вікентія: Фільм про нього дістав "Оскара"

21
0

Мощі Святого перебуватимуть в Ужгороді 23-24 листопада у Хрестовоздвиженському Кафедральному соборі на площі Андрея Бачинського, 1. Як зазначається в анонсі, Святий Вікентій допомагає у зціленні від різних духовних та тілесних недугів.

Святий Вінсент де Поль — католицький святий, засновник згромадження Отців Лазаристів.Венсан народився в 1581 році у Франції, в бідній селянській родині.

Завдяки щасливому випадку і заступництву місцевого поміщика, що помітив неординарний розум хлопчика, Венсан зміг отримати загальну освіту в Даксі, потім вивчити богослов'я в Тулузі. В 1600 році висвячений на священика.

Був полонений та відвезений в Туніс у рабство. Зміг повернутися на батьківщину лише в 1612 році, де призначений настоятелем невеликого приходу біля Парижа. Вся подальша діяльність Венсана проходила під знаком допомоги хворим і бідним.

У першій половині XVII століття у Франції багато священиків не вміли ні читати, ні писати, в монастирях традиції були забуті, дисципліна розхиталася, і поряд з невіглаством панувала відкрита аморальність.

У 1625 році святий Венсан заснував конгрегацію місіонерів або конгрегацію Отців Лазаристів (по імені монастиря св. Лазаря). У 1633 році разом з герцогинею Луїзою де Маріяк створив конгрегацію дочок милосердя, головною справою якої стала допомога бідним, хворим, кинутим дітям і каторжникам.

Однією з головних заслуг святого Венсана є створення стрункої системи підготовки священиків: семінарії і семінарій. Сам він заснував 18 семінарій і безліч шкіл.

Помер святий Венсан у 1660 році в Парижі. Папа Бенедикт XIII проголосив його блаженним 13 серпня 1729 року, а папа Климент XII канонізував 16 червня 1737 року. Мощі святого зберігаються в капелі, названій на його честь, на вулиці Севр в Парижі. День пам'яті у католицькій церкві — 27 вересня.

У 1947 році про святого був знятий художній фільм «Мосьє Вінсент» (Monsieur Vincent), що пізніше був удостоєний премією «Оскар». У 1995 році ця стрічка була включена в список 45-ти найбільших фільмів всіх часів, складений у Ватикані.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також