З податками, але без допомоги: У Чехії розкритикували дозвіл на довгострокове перебування для українців

1077 1

Громадські організації висловили невдоволення щодо проєкту спеціального дозволу на довгострокове перебування для українських біженців у Чехії, який планують запровадити наступного року. За їхніми словами, умови є несправедливими для українців.

Неприбуткові організації зазначають, що українці, які отримають цей вид візи, будуть працювати та сплачувати податки до бюджету Чехії, але не зможуть отримувати соціальну допомогу на житло та виплати на дітей.

«Спеціальний довгостроковий дозвіл на проживання надається на 5 років. Якщо людині стане складно утримувати себе або, наприклад, вона завагітніє, то не зможе отримати жодної безстрахової допомоги», – заявила директорка Консорціуму неприбуткових організацій Андреа Крхова.

Особливо тривожить те, що українці з таким дозволом не зможуть повернутися до тимчасового захисту, а отже, й до права на гуманітарну допомогу.

Представники Міністерства внутрішніх справ підтвердили це, додавши, що повернення до попереднього статусу буде неможливим.

Міністерство праці та соціальних виплат вказало, що українці з довгостроковим дозволом будуть обмежені в соціальних виплатах, але зможуть отримати допомогу у випадку хвороби, яка покривається страховкою.

За останніми даними, у Чехії перебуває понад 380 тисяч українських біженців із тимчасовим захистом.

Коментарі

Б
Бітанга

Ге, диво. Чехи ся за наших журят, завто наша влада ушиткіх лиш обзиває тай страхає штрафами ай конфіскаціями.

Читайте також