З українців планують зібрати мільярд доларів

9
0

Мінфін розробив пакет законопроектів, які дозволять додатково зібрати податків на 7,4 млрд грн заради нової соцпрограми президента Віктора Януковича.

 

Зростання надходжень очікується за рахунок збільшення акцизів на алкоголь на 10-11,2%. Найсуттєвіше підвищиться акциз на спирт - з 45,87 до 51,01 грн за літр 100-процентного спирту. Через це вартість півлітрової пляшки горілки в роздробі збільшиться на 2 грн, а 1 л вина, крім натурального, - на 30 коп.
 
Крім того, Мінфін запропонував на 380% збільшити ставку рентної плати за видобуток природного газу - до 949,93 грн за тисячу кубометрів, а газу, що залягає на глибині понад 5 км, - до 475,4 грн за тисячу кубометрів. Серед іншого планується переглянути формулу розрахунку плати за користування надрами, прив'язавши ставку податку до вартості видобутих корисних копалин. Тобто при подорожчанні сировини будуть рости і платежі до держбюджету.
 
Очікується і підвищення ставки збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію з 3% до 4%. Це дозволить отримати додатково 600-650 млн грн, які будуть закладені ДП "Енергоринок" в ціну електроенергії.
 
Третій законопроект Мінфіну стосується перегляду ставок митних зборів на імпортні товари. Чиновники виявили 2558 ставок, рівень яких нижче, ніж зобов'язання України перед СОТ. Ці ставки складають 24% загального обсягу пільгових ставок митного тарифу (10721 шт.).
 
Подальший аналіз імпорту показав, що додатковий ресурс - 2,7 млрд грн - можна отримати тільки при підвищенні 1897 ставок (18%). 84% від цієї суми чиновники очікують по 13 групах товарів: це, зокрема, пластмаси, полімери (додатково 490 млн грн), машини, обладнання (410,7 млн грн), залізничні локомотиви (149,4 млн грн), продукти переробки овочів, фруктів, горіхів (69,2 млн грн. "Мінекономрозвитку якось відсторонилася від цього законопроекту і перекинуло його на Мінфін, а міністр фінансів Юрій Колобов взяв його", - говорить співрозмовник видання в Кабміні. За його оцінками, податкове навантаження на імпорт зросте на 25,7%.
 
З проекту поправок до Митного тарифу випливає, що більшість товарних позицій, на які підвищуються ставки мит, є сировиною для українських підприємств, зокрема полімери, органічні хімічні сполуки, фосфати, каучук, гума, запчастини для автомобілів. Це спровокує зростання цін на кінцеву продукцію, у тому числі і для населення. Хоча варто визнати, що зростання митних ставок не торкнеться готової споживчої продукції - від фруктів до побутової техніки.
 
Зараз ці документи знаходяться на узгодженні в зацікавлених міністерствах, і, оскільки питання пошуку коштів для виконання обіцянок президента на контролі у президента Віктора Януковича, до кінця цього тижня уряд має визначитися з остаточними розмірами податкових платежів.
 
Нагадаємо, раніше президент переконував, що гроші на реальне покращення життя громадян дало стабільне зростання економіки.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також