За останні 5 років ціна на вищу освіту в Україні зросла на 83%

366 2

Такі дані були оприлюднені у Державній службі статистики.

За останні кілька років в Україні вартість контрактного навчання зросла в середньому на 83%.

Динаміка вартості вищої освіти, за даними Держстату

  • 2019 рік: +12,9%;
  • 2020 рік: +15,2%;
  • 2021 рік: +17,5%;
  • 2022 рік: +7,2%;
  • 2023 рік: +11,8%.

Найбільший попит має програмування та юриспруденція, тут ставки можуть зростати на 10−20% в рік і більше.

Зокрема вартість річного контракту 2024 року для програмістів у Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського досягла 54,9 тис. грн, що на 10% вище, ніж рік тому.

А ось навчання за спеціальністю «Право» у Національному юридичному інституті ім. Ярослава Мудрого у Харкові за рік зросло на 30,4%, і зараз коштує 41,35 тис. грн. на рік.

Хоча за цією спеціальністю найдорожче навчатися в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка — 62,8 тис. грн.

Водночас через надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку Міністерство освіти і науки України змінює правила вступу на третій рівень вищої освіти.

«Щоб навчання в аспірантурі не перетворилося на корупційний інструмент уникнення мобілізації, у 2024 році скасовувано вступ на денну форму навчання за контрактом та відкориговано правила щодо поновлення навчання в аспірантурі. Вступ в аспірантуру в цьому році здійснюватиметься виключно за державним замовленням, водночас що бюджетних місць стане вдвічі більше, щоб дати можливість всім, хто насправді бажає здобути ступінь доктора філософії (а не просто уникнути мобілізації через аспірантуру), це зробити з повною підтримкою від держави», —  повідомили у пресслужбі МОН.

Коментарі

L
Lorik4aika

Так у нас же за Конституцією безкоштовна освіта!!!

I
Ivan

А як змінилась якість вищої освіти за пять років?

Читайте також