За перепланування квартири можна "загриміти" на 12 років

9
0

Депутати посилили відповідальність за незаконне перепланування квартир, внісши поправки в Кримінальний кодекс.

 

Тепер за перепланування, через яке постраждало життя чи здоров'я оточуючих, або ж це ускладнює користування будинком, загрожує штраф від 1700 до 4250 гривень, а то й три роки в'язниці. За повтор таких дій - від 3 до 8 років позбавлення волі. Якщо ж, не дай бог, є жертви, або завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах (більше 17 000 грн) - в'язниця від 5 до 12 років. 

Для того щоб зробити перепланування на своїй житлоплощі законно, потрібно замовити відповідний проект і погодити його в різних інстанціях (СЕС, пожежники, тепловики), також зібрати підписи у сусідів, що вони не проти таких дій. Однак це дороге задоволення - ціна може досягти 5-6 тисяч гривень. До того ж оббивання порогів займе чимало часу. Саме тому ніхто і не поспішає повідомляти компетентним органам про те, що хоче об'єднати кухню і туалет або знести комору. Однак у такому разі ви не можете продати квартиру, заповідати її, внести в банк як заставне майно для одержання кредиту - потрібна довідка-характеристика бюро технічної інвентаризації (БТІ), а її не видадуть, якщо у квартирі є переробки - до тих пір, поки ви не виконаєте вимогу Житлового кодексу, повернувши все в початковий стан. 

Втім, у зв'язку зі зміною в закони юристи та ріелтори не чекають масових походів комісій по домівках у пошуках незаконних перепланувань, оскільки в законі чітко не прописані поняття «перепланування» і «реконструкція», тому буде процвітати корупція. І дійсно, зараз самий простий шлях - це «домовитися» з інспектором БТІ про те, щоб він «не помітив» зміни в плані квартири. Розбіг «ціни питання» дуже великий, кажуть ріелтори, - від 500 дол до 50 000 дол все залежить від того, що саме потрібно «не помітити». 

Ще один напівзаконні варіант - пройти весь шлях постфактум, мовляв, ви тільки хочете зробити ці зміни. Можна заплатити символічний штраф (від 17 до 51 гривні) за самовільне перепланування і приступити знову ж таки до замовлення плану та узгодження його по всіх інстанціях. А єдиний законний шлях легалізувати перепланування - ввести її в експлуатацію через суд. Для цього необхідно мати на руках відмову про введення ваших змін в експлуатацію від районної адміністрації і оскаржити його в суді. У ході розглядів доведеться пройти експертизу, довівши, що перепланування не несе загрози життю оточуючих і не порушує будівельні норми. Однак є елементи квартири, які чіпати не варто, оскільки навіть за хабарі таке перепланування не узаконять. 

При зміні планування своєї квартири заборонено чіпати несучі стіни, вентиляцію та звукоізоляцію підлог. Також не можна збільшувати площу санвузлів і ванних кімнат за рахунок житлових приміщень, переносити їх в інші приміщення. Заборонено демонтаж балконних блоків. Наприклад, не можна об'єднувати лоджії і балкони з іншими приміщеннями шляхом розібрання зовнішніх стін (неважливо, що несуть вони чи ні). Також не можна переносити на лоджії та балкони батареї центрального опалення і об'єднувати квартири по вертикалі з повним або частковим демонтажем навіть міжповерхових перекриттів. Заборонено в процесі ремонту видаляти звукоізолюючі підставу підлоги і демонтувати вентиляційні канали і короби.Також не можна рити льоху, створювати прибудови до квартир, розташованих на перших поверхах багатоповерхівок, встановлювати кондиціонери і супутникові антени на фасадах будинків, які виходять на вулицю.

Втім, збільшувати площу санвузла шляхом об'єднання ванної та туалету, а також приєднуючи до нього частина коридору, у своїй квартирі можна. Дозволено також розширювати площу житлових кімнат за рахунок коридорів і допоміжних приміщень і влаштовувати з кімнати і суміжній з нею кухні кухню-їдальню. Можна прорубувати прорізи в стінах, якщо вони не є несучими, між різними приміщеннями, зносити печі і каміни. Не заборонено новим законом зносити антресолі, вбудовані шафи і комори для збільшення житлової площі, а також склити балкони і лоджії.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також