За перший тиждень до УжНУ надійшло 2730 заяв на вступ

10
1

Незважаючи на суттєві недоліки та поганий рівень готовності кампанії вступу на загальнодержавному рівні, прийом абітурієнтів закарпатські вузи розпочали вчасно.

Перш за все, слід відзначити хороший організаційний рівень в роботі приймальних комісій ВУЗів, які на високому рівні організували прийом документів, а також, надаючи абітурієнтам всю потрібну для вступу інформацію, що дещо “згладило” недопрацювання на рівні міністерства.

Про хорошу організацію свідчить й той факт, що ВУЗам за перший тиждень роботи вдалось прийняти значну кількість заяв, уникнувши черг і конфліктних ситуацій. Так, станом на 09.07.2011, до приймальної комісії Ужгородського національного університету надійшло 2730 заяв на 33 напрями підготовки спеціальностей; Закарпатський державний університет - 569 заяв на 11 напрямів підготовки та Мукачівський державний університет - 505 заяв на 12 напрямів підготовки.

Варто відзначити відкритість приймальних комісій при роботі з громадськими спостерігачами. Вся необхідна інформація надається в повному обсязі, засідання приймальних комісій проводяться відкрито з попередніми інформуванням про дату, час і місце засідання.

Перший тиждень охарактеризувався наступними подіями :

1. У понеділок, 03.07 (третій день кампанії) запрацювала система електронного вступу, одна з найбільш неоднозначних цьогорічних ініціатив міністерства. Слід зазначити, що попри суттєві проблеми, як, до прикладу, відсутність в законодавстві поняття електронної заяви, електронний вступ і в процесах власне самої реєстрації веде себе некоректно. Доволі часто зустрічаються випадки пропуску заяв системою без середнього балу атестату, або з невірним переліком конкурсних предметів, що стає підставою, для відхилення введених абітурієнтом документів приймальною комісією.

2. Станом на 06.07 (шостий день вступної кампанії) абітурієнти отримали результати ЗНО 2011 в повному обсязі. Мова йде про результати з географії, фізики, хімії, які на початок вступної кампанії не були відомі, що стояло на заваді подачі документів на спеціальності, які вимагали результатів саме з цих предметів.

3. У четвер, 07.07 (сьомий день кампанії), ВУЗи отримали інформацію про обсяги державного замовлення (проте, на 11 липня, 11 день кампанії, вони все ще не оприлюднені в системі конкурс). Наявність цієї інформації дозволить абітурієнтам оцінити власні шанси на безкоштовне навчання за обраною спеціальністю.

4. У п’ятницю, 08.07 (восьмий день кампанії ), запрацювала система Конкурс . Тепер абітурієнти можуть побачити своє місце у рейтинговому списку, а щодня оцінювати свої шанси на вступ.

5. Абітурієнти часто не орієнтуються в правилах вступу, через що, про деякі умови вступу дізнаються безпосередньо при подачі документів. Так, наприклад, зафіксовані непоодинокі випадки, коли абітурієнти намагалися подати документи на навчання за заочною формою, не знаючи при цьому, що прийом на цю форму навчання проводиться лише з 11 липня.

6. На гарячу лінію ОПОРИ надійшло багато телефонних дзвінків від абітурієнтів та їхніх батьків, зі скаргами на роботу системи електронного вступу. В основному, проблеми виникають на етапі реєстрації, в результаті чого, абітурієнт не отримує від системи належних паролів та кодів доступу, натомість зареєструватись ще раз він не може, так як система відзначили його реєстрацію.

Нагадуємо, що з 11 липня 2011 розпочинається подача заяв на заочну форму навчання. Заяви від абітурієнтів, що вступають на спеціальності, для вступу на які передбачено творчий конкурс приймаються до 17 липня.

Також, ГМ ОПОРА звертає увагу абітурієнтів та їхніх батьків щодо можливих похибок в роботі системи електронного вступу, так як сама система до кінця не протестована, а отже, не застрахована від збоїв в роботі. Аби ці проблеми не стали на заваді вступу абітурієнта, ГМ ОПОРА радить паралельно з електронною реєстрацією знайти можливість і зареєструватись класичним способом, через приймальну комісію вузів.

Нагадуємо, що на території області діє гаряча лінія, за якою абітурієнти можуть звертатись у випадках порушень їхніх прав під час вступу до ВНЗ: +38 050 100 24 69 та +38 063 287 34 34

Юридичну консультацію щодо вступу можна отримати за телефоном (044) 225 32 81

Коментарі

B
bratrura

Молодці, УжНУ!

Читайте також