За участі делегації з Угорщини у Берегові відкрили кінний пам'ятник Ференцу Ракоці ІІ (ФОТО)

9
44

17 грудня в Берегові відбулося офіційне урочисте відкриття пам’ятника Ференцу Ракоці ІІ, лідеру національно-визвольної війни за незалежність Угорщини (1703-1711).

Участь в урочистих заходах взяли високопосадовці з Угорщини, серед них керівник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш, а також уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області Іштван Грежа, посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто. Також у відкритті пам'ятника взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарук, голова Берегівської РДА Іштван Петрушка, голова Берегівської районної ради Йосиф Шін, мер Берегова Золтан Бабяк, представники угорських товариств, громадських організацій, духовенство, громадськість.

Нагадаємо, що Ференц Ракоці ІІ – герой визвольної війни угорського народу, керівник антигабсбурзького повстання 1703-1711 рр. Ініціаторами встановлення пам'ятника є Товариство угорської культури Закарпаття (KMKSZ). Автор скульптури - угорський митець Лайош Дьорфі.

Сам Ференц Ракоці ІІ жодного разу не відвідував Берегово, але саме тут ватажок повстанців-куруців Томаш Есе 22 травня 1703 року вперше оголосив його заклик боротися проти австрійської династії Габсбургів. Перше зіткнення повсталих куруців з прибічниками імператора (лабанцями) відбулося біля села Довге (нині Іршавський район Закарпатської області).



Коментарі

В
Василь

Твій "офіцер німецької розвідки" придуманий кацапськими пропог*ндонами.Ти баране ще би нам розказав про розп'ятого хлопчика .З якої п'яної п*зди ви олігофрени випадаєте?

І
історикам

Німці закрили Бандеру, бо той витрачав гроші, що виділяв йому 3 рейх, не за призначенням. В матеріалах Нюрнбергського трибуналу це написано чорним по білому, за даними арештованого офіцера німецької розвідки. Усе інше ліриката дешевий пафос місцеіих нациків. Це так, коротко.

МС
Мадярський сцикло- херой.

Мені дуже подобається ім'я Василь ,але у моєму хліві усі звуть мене сцикло- херой.

І
історикам

Бандера просидів усю войну у нацистському нонцтаборі, бо проголосив незалежність України без згоди Хітлера. А так як він і дальше би боровся за Україну то після войни го мацкалі убрали. Се так коротко. Тепре можете бризкати слинов. Поїхали:)

В
Василь

Хоча я дриштократ і вмію лише дриштократити, більше нічого мене не навчили батьки, які жили у хліві польського пана

МС
Мадярський сцикло- херой.

Я пишу Василь бо я сцикло і боюси написати що я мадярский сцикло- херой.

В
Василь

Хоча на справді Бандера ссикло, сам не воював а лише студентів на смерть відправляв...

МХ
Мадярські херої

Не їбіть нас більше ,бо вже дупло порване .

С
Соціо

Навіть не проводячи опитування відомо ,що мадярських хероїв всі єбали в дупло.

С
Соціо

Навіть не проводячи опитування відомо ,що Бандера на Закарпаття прийде - порядок наведе.

А
Айно

Навіть не проводячи опитування відомо шо я мадяро - кацапський пуцосос і членозаглот під погонялами соціо ,zoltan- залупа і айно .

А
Айно

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до угорських героїв, але ненавидять Бандеру і Шухевича.

Z
Zoltan

А теперь, друзья, сравните памятник Ракоци у Берегсаси с нацистским хрестом в Унгваре. Чувствуете разницу? Эта разница символизирует буквально всё!

С
Соціо

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до Бандери і Шухевича, але ненавидять Шоні, Майдауна, Центровського, Вано, Доктора, Студеного Звура, а також довбаного папугу який пише під кличками 1, 111, 999, 11345, 6969, 000, Фері, Соціо, і т.д.

С
Соціо

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до угорських героїв, але ненавидять угорських героїв.

С
Соціо

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до угорських героїв, але ненавидять Бандеру і Шухевича.

С
Соціо

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до Бандери і Шухевича, але ненавидять Ракоці, Зріні, Орбана і Сіярто.

М
Майдаун

До свині 17:58 ,19:59. Так хто то такі сло"яни?

М
Майдаун

До нижньої марги.Опитування у твоїй кошарі ,баране нікого не цікавить.

С
Соціо

Проведіть опитування серед закарпатців, і ви дізнаєтеся, що більшість наших людей нейтрально ставляться до угорських героїв, але ненавидять Бандеру і Шухевича.

1
11345

Не розумію чому саме пам"ятник Ракоці? В нас же є багато інших національних героїв - сер Гей Bcpaтушняк, Пішта Сцuкора, Пітьо Гедзько, Мішко Xyйпuздулинець, чи хоча б той же Ласло Гузицярто.

М
Майдауну-Василю

Слов"яни-арійці - це точно не "древні укри", вигадані дегенеративними "прохффсорами" за кошти соросят-гомосят.

Д
Доктор

Та й най собі пише, не буду на нього час тратити. Піду, бо в мене ще сьогодні 20 сеансів масажу простати в берегівському циганському таборі заплановано. Пацієнти чекати не будуть, бо ще мені той масаж зроблять якщо запізнюся.

1
11345

Ліпше пам"ятник Ракоці (до окремих угорських історичних персонажів сло"яни критично ставляться), аніж Бандері і Шухевичу.

Д
Доктор

знов Львівський шизофренік-дриштократ тут свої мемуари пише)

МШ
Мама шоні майдауна

Шановна чилядь не обіжайти мого синочка Шоні .Він май хворий. Мучуся з ним сама .

1
128

Шоні, Ти чорте на гуляний кіть тобі мадяри ближе Та збирайся туда там твої браття лизуни лижуть зрана до ночі чекаюття браття А тут пока Україна була і буде

Ш
Шоні

128,уее-ее у буу-муу ква-ква гав-гав мою штрімфлю за паленков у палачінтовому хліві і там бограчи,як Шоні у помиях.Тобі уее-ее ыпен дрыпен якоє хосен-мосен до Пудкацапарпаття? "Я", ти там йовда бовда габовда,ге я сомар йододефіцитний. По маргатькові до мене хіба пішта сікореон із сусіднюї з твоюв вадас контрабас ганджубас! Студеный Шон,косяка маєш.

І
історик

Берегово справжді не відвідував, але Берегсас багато раз!

М
Майдаун

До нижньої марги.Шоні то є я а не ти воняку з полского хлива.

Ш
Шоні

128,марго заперевальна,тримай свою помивальку за перевалом у польському хліві і там фурчи,як бик у помиях.Тобі свиньо якоє діло до Пудкарпаття!? “Я”, ти там свою бурячанку глуши,алкашу чубатий. По батькові до тебе хіба наполеон із сусіднюї з твоюв палати звертаєся! Студеный Звур,правду маєш.

М
Майдаун

До нижньої марги. Хто то такі сло"яни ?

1
11345

Ліпше пам"ятник Ракоці (до окремих угорських історичних персонажів сло"яни критично ставляться), аніж Бандері і Шухевичу.

ДМ
До миколана

Той хто робив той памітник то не видів в житі коня. Де то він углидів такі перидні ноги .А гроші то напевни узяв великі.

М
Миколан

Гарна історична пам'ятка, мені подобається. Нагадує за стилістикою пам'ятники на "хонфоглолаш тер" в м.Будапешті.

1
128

Угорский прапор я побачив добре, але хай його тримають собі у Ніредьгазі

СЗ
Студеный Звур

В смыслі Ференц Ракоці " жодного разу не відвідував Берегово " ??? Берегово де ? За 1000 км ? У Вілоці бов , у Мукачові бов у Унгварі ( Ужгороді ) бов , у Польщі бов , а до Берегова най го гутта возьме , не дойшов ??? Лупина якась ...

В
Василь

До Василь 16:33. Мене тішить ,що мій тезка вміє грамотно писати.

В
Василь

Мене тішить вертоліт з нацгвардією у Берегово. Мало не покажеться нікому.

А
Арон

Ракоці в шоці що за жовто блакитний?

1
111

З лівої сторони Угорський прапор ,,теж ніхто не тримає,,так що сильно переживать не потрібно а треба спочатку розглядіть. Угорський просто не попав на фото щоб видно було нашого...

П
пенсіонер

Кому що, а владі лише дай попіаритись на пам*ятниках, дошках на кожній будівлі, вінках тамже, фестивалі, ярмаркиа народ, який потребує допомоги,нехай доживає в злиднях. Краще би мат. допомогу роздали але не лише раз у рік а хоча би по квартально. Бо то що сосіальна кухня роздає обіди інколи і дивитись противно. Супи на воді з гречкою або вермишелю. второє каші з молью і трошки шкірки з тварин. а на вихідні пачка мівіни і просрочена консерва- килька. А де поділи тверде паливо, яке до цього року давали пенсіонерам ?. Може на таке звернете увагу пани при владі.

1
128

а прапор України і потримати нема кому, таке враження, що ці події на Мадярах відбулися

Я
Я

Я собі як джигну стопку, то стаю відразу диким звуром, васильом, шоньом. А так я нормальний, навіть звертаються до мене по-батькові по справах. Може кого образив, не судіть.

Читайте також