За збирання грибів, навіть сатанинських, у словацьких заповідниках може загрожувати штраф від 300 до 3319 євро

1965

Грибний сезон у сусідній Словаччині вже в розпалі. Деякі грибарі хваляться своїми трофеями в соцмережах і можуть навіть не знати, що не скрізь можна збирати гриби. І за це можна отримати величезні штрафи. У національних парках, наприклад, збір грибів дозволений лише у відведених місцях і тільки для власного споживання.

Як повідомило Міністерство навколишнього середовища Словацької Республіки, заповідні місця є, наприклад, у національних парках Словацький рай, Словацький Карст, Велика Фатра, а також у природному заповіднику Видриця.

Промислова заготівля (тобто для продажу бо переробки) будь-яких лісових плодів є кримінальною. Пересічним збирачам загрожує штраф до 300 євро та конфіскація зібраного та знаряддя. Якщо йдеться про велику кількість зібраного, то штрафи можуть сягати 3319 євро.

Причина в тому, що неконтрольований збір лісових плодів, до яких належать і гриби, може завдати шкоди незворотної шкоди екосистемам національних парків.

У міністерстві також зазначають, що збирачі часто пересуваються лісом за межами промаркованих туристичних стежок, що провокує зіткнення з дикими тваринами, завдає шкоди рослинам, а також може стати причиною лісових пожеж.

Також у Словаччині можуть оштрафувати за збір охоронюваних видів грибів. Вони є частиною списку, який необхідно вивчити, оскільки за їх збір можна стягнути штраф від 100 до 300 євро. Серед видів, які охороняються, є, наприклад, боровик королівський (відноситься до білих грибів), їстівний мухомор Цезаря (Amanita caesarea) і навіть отруйний так званий сатанинский гриб (лат. Rubroboletus satanas).

Основна порада для грибників, які бажають збирати гриби в національних парках, - ознайомитися з правилами їх відвідування.

Коментарі

Читайте також