Заявляли претензії на територію Закарпаття: У Румунії на виборах ультраправі посіли друге місце

822

Ультраправим і євроскептикам, попри прогнози, не вдалося забезпечити на виборах до Європарламенту достатню кількість мандатів, аби переважити центристські сили. Але в деяких країнах вони таки зробили спробу "прорватися".

У Франції серед переможців до Європарламенту опинилась ультраправа партія "Національне об'єднання" Марін Ле Пен, саме це підштовхнуло президента Емманюеля Макрона до розпуску Національних зборів (парламенту) і призначення нових виборів.

Крім того, ультраправі партії посіли перше місце в Австрії, розділили перше місце в Нідерландах і посіли друге місце в Німеччині та Румунії.

Таким чином євроскептична права партія "Європейські консерватори та реформісти" (ECR) матиме 73 мандати, а ультраправа "Ідентичність і демократія" (ID) – 58.

У неділю, 9 червня, румуни також обирали своїх представників у Європарламенті. Явка виборців станом на 21.00 на виборах становила 50,73%, що перевищує показники попередніх виборів. За даними AEP, проголосували 9 140 834 з приблизно 18 мільйонів виборців.

За попередніми результатами – на першому місці коалиція лівоцентристської Соціал-демократичної партії і правоцентристської Націонал-ліберальної партії (PSD+PNL) набрали 54% голосов. Тож проурядова коаліція направить до Брюсселя близько 14 представників.

15% набрали ультраправі AUR ("Альянс за об'єднання румунів"), 11% - партія ADU.

Раніше румунська прокуратура повідомила, що розслідує справу про фальсифікацію виборів, у цьому фігурував й лідер ультраправої партії Румунії Джордже Сіміон (на фото). У заяві прокуратури йшлося, що лідер парламентської партії замішаний у фальсифікації підписів, щоб допомогти одному з кандидатів подолати необхідний прохідний бар'єр для участі у виборах.

Ультраправа парламентська група AUR виступає проти міграції та військової допомоги Україні.

Слід зазначити, що у лютому Молдова продовжила заборону на в'їзд Джордже Сіміону – лідеру партії "Альянс за об'єднання румунів" (AUR).

Раніше один з однопартійців Сіміона з AUR заявив про претензії на територію Молдови, а також українські землі Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття.

Коментарі

Читайте також