Закарпатець Іван Свида став начальником Генштабу ЗСУ

11
0

Президент підписав указ

Президент України Віктор Ющенко підписав указ про призначення начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем Збройних сил України генерал-полковника Івана Свиду.

Слід зауважити, що 15 лютого 2010 року цьому генералу виповниться 60 років, що є граничним віком для перебування на військовій службі. Водночас, як зазначило джерело у Міноборони, генерал-полковнику І.Свиді окремим рішенням як мінімум на один рік було продовжено термін перебування на військовій службі, що може свідчити про високий рівень довіри до цього високого військового керівника з боку Президента, Верховного головнокомандувача ЗСУ В.Ющенка.

Підлеглі характеризують Свиду як спокійну, дипломатичного людини, при якому Сухопутні війська фінансувалися краще за інших.

Посада головкому ВС - це вищий з постів, які не можуть займати цивільні (головком ЗС підпорядкований лише президенту як верховному головнокомандувачу і міністру оборони, а у воєнний час - лише президенту). Але в рокіровці на цій посаді можна знайти і політику. Кириченко пішов з посади після того, як кілька місяців звинувачував Кабмін у катастрофічному недофінансування армії. За неофіційною інформацією, Свида як закарпатець має гарні відносини з Віктором Балогою. Нібито саме за його протекції Свида очолив Сухопутні війська. Не виключають цю протекцію і в новому призначення, припускає "Сегодня".

На посаду командувача Сухопутних військ призначений генерал-полковник Геннадій Воробйов, котрий раніше служив Вітчизні на посаді першого заступника начальника Генштабу.

Нагадаємо, у жовтні цього року начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних сил України Сергій Кириченко передав рапорт про звільнення в.о. міністра оборони Валерію Іващенку. С. Кириченко зазначив, що не може займати свою посаду за станом здоров'я.

Іван Свида командував Сухопутними військами з червня 2007 року. Раніше він обіймав посаду командувача військами Південного оперативного командування. 

І. Свида в 1971 закінчив Ужгородський державний університет.

У 1975 році екстерном закінчив Орджонікідзевське вище загальновійськове командне училище. Офіцерську службу розпочав у 1972 році командиром мотострілецького взводу у Прикарпатському військовому окрузі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також