Закарпатець розсилає австрійцям дерев’яні фігурки

10
0

Торік тесля заробив 5 тисяч євро

”Минулого тижня відправив до Австрії три набори оберегів”, — хвалиться 36-річний Олег Єфремов, житель села Усть-Чорна Тячівського району на Закарпатті. Майстер 10 років різьбить із липи фігурки-обереги. Німці й австрійці замовляють йому біблійних персонажів, сценку народження Спасителя.



— Як правило, це свята родина — Йосип із Марією, немовля, — пояснює майстер. — Ставлю туди осла, корову і трьох царів із дарами. Потім трьох овечок, пастуха з ягням на руках. Лаку не використовую, лише полірую фігурки наждаком. Отакий набір із 12 персонажів віддаю за 100 євро. Можу також продати поштучно, по 10–20 євро, — Олег показує овечок, які залишилися з комплекту.



У німців маленькі вертепи обов’язково мають бути на різдвяному столі, пояснює він. Але замовляють їх увесь рік. До села Усть-Чорна на відпочинок приїздить багато іноземців.



— Спершу я різьбив фігурки тварин, а потім один із тих туристів підказав мені робити різдвяних персонажів, — продовжує майстер. — Із тим туристом, австріяком Вальтером, я заприязнився. Він і постачає мені замовлення.



Тепер іноземці радять Олега один одному. Його роботи вдвічі дешевші за виготовлені в Австрії чи Німеччині. Найбільше замовлень надходить із австрійського містечка Ебензеє.



— Якось приїхав звідти священик. Сфотографував фігурки і показав друзям. Листівки з фото моїх робіт і моєю адресою тепер є в кожному поштовому відділенні Ебензеє. Переказом мені пересилають гроші. А я відправляю їм фігурки посилкою. Іноді вкладаю по десять комплектів в один ящик.



Для тих, хто раніше не бачив його виробів, різьбяр тримає на показ 60 персонажів.



Раніше Єфремов працював у середній школі. Навчався на заочних курсах живопису і графіки. Але у школі платили мало. Тому знайшов підробітки.



Фігурку завбільшки з долоню доводиться робити два дні. На кожній добре видно найдрібніші деталі одягу. Деревину, липу купує. Часто зрізані старі дерева дістаються різьбяреві безплатно.



— Спершу за паперовою викройкою нарізаю з колод кубики, потім роблю фігурки, — веде далі. — Більше ні на що не витрачаюся. Хата в мене своя. Там і зробив майстерню. Матеріали та замовлення вожу старенькими ”жигулями”.



Торік Олег Єфремов заробив на різдвяних фігурках близько 5 тисяч євро.



Українські туристи ними не цікавляться.




Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також