Закарпатець шиє фляги зі шкіри за середньовічними технологіями (ФОТО)

24
0

Дерев'яга Богдан з Ужгорода займається цією незвичайною справою півроку.

Вироби зі шкіри ужгородець виготовляю вже більше року. Саме фляги почав робити трохи більш ніж півроку тому. Розповідає, що спочатку зробив одну з цікавості. Друзі з клубів історичних реконструктори здивувались, що вона не протікає.

- Сказали, що цього досить важко досягти. Трохи пізніше зробив ще кілька фляг інших типів, і їх одразу ж купили. Отак власне і почалось все.

Процес створення фляг складається з багатьох операцій: створення ескізу конкретного зразка, виготовлення робочих викройок, кроїння шкіри, зєднання деталей, вимочування виробу у воді , формування і сушка, обробка воском, остаточне оформлення готового виробу.

- В роботі зазвичай використовую натуральну шкіру, лляні нитки, бджолиний віск, латунь та деревину буку.

Богдан виготовляє шкіряні фляги так само, як це робили тисячі років тому. Все повністю відповідає середньовічним технологіям.

- Можливо інструменти трохи інші, але матеріли, методи роботи і кінцевий результат є такими ж, як і багато років тому. Єдине що не роблю поки що - декорування, як у відомих історичних аналогів. Це додаткова робота, більше витраченого часу і відповідно інша ціна. А на це можливо, погодяться не всі покупці.

Спочатку Богдан продавав серед знайомих і в середовищі історичних реконструкторів. Ціни для такого типу виробів максимально демократичні - 600-800 гривень, в залежності від типу. А нещадавно створив магазин і має намір продавати вироби по всьому світу.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також