Закарпатець Стефан Решко про нового Герда Мюллера

15
0

Мюллер проти Мюллера. Колишній захисник київського «Динамо» Стефан Решко назвав якості, які зроблять Томаса таким же великим, як Герд.

Ангела Меркель недооцінила збірну Німеччини. Вважала, що німці обіграють Австралію 2:0, а вийшло 4:0. Для самої ж німецької збірної більш символічним виявився м'яч, забитий 20-річним Томасом Мюллером. Фінтом лівої вклав на газон захисника, ударом правою поцілив у ворота. Одноклубник Тимощука повторив досягнення свого легендарного німецького однофамільця Герда Мюллера на прізвисько Бомбардир нації, який у 1970-му також відзначився вже у своєму першому поєдинку на мундіалі і згодом став одним із найкращих снайперів світу. У Німеччині вірять, що це не простий збіг і Томас Мюллер піде по стопах Герда.

«А це, випадково, не син Герда Мюллера? - Сміється Стефан Решко, який в 1975-му в Мюнхені зумів "вимкнути" Бомбардира нації з гри у першому матчі за Суперкубок Європи з "Баварією". - Кажіть, однофамілець. Що ж, у Німеччині Мюллер - як у нас Іванов. У будь-якому випадку, спостерігаючи за грою Томаса проти Австралії, я згадував Герда. Прізвище приємне. І той, і цей Мюллер багато забивають. А ми тоді відзначитися футболістові з цим прізвищем не дали ».

І хоча зоряний Герд Мюллер вже встиг назвати Томаса чимось схожим на нього самого, Решко нагороджувати 20-річного форварда «Баварії» званням спадкоємця Бомбардири нації не поспішає. «Нехай він стільки років, як Герд, на високому рівні проведе. Тоді буде великим. Один матч і навіть рік - не показник. Думаю, якщо у самого Томаса запитати, як він ставиться до порівняння з титулованим однофамільцем, він скаже: "Я не гідний навіть зав'язати шнурки Герду". Молодший Мюллер забив Австралії один гол, старший забив би два-три ».

Щоб стати таким же великим, як Герд Мюллер, Томасу потрібно обзавестися аналогічним гольовим чуттям, говорить Решко. «Гол - це завжди маленьке диво. Хто народжує це диво - той великий. Мессі може обіграти півкоманди і забити, Марадона міг. А Герд міг стояти в штрафній і з нічого зробити гол, поставити крапку. Людина-вибух. Відірвався на частку секунди від візаві - і діставай м'яч з сітки. Зараз я не бачу гравців, які так само легко і багато забивають. Нещодавно Герд Мюллер заявив, що в нинішній час забивав б по сорок голів за один чемпіонат Німеччини. Я з ним згоден. Тоді захисники грали з нападаючим персонально, забивати було складніше. Зараз оборона в лінію, для форвардів - свобода дій. Іди і забивай. Він би й забивав, тільки якщо б його не прихопили так, як "Інтер" Мессі в півфіналі ЛЧ, - говорить Решко. - Ліктями Герд в єдиноборствах працював пристойно, але підлості з його боку не було. Він не дуже високого зросту. Але потужний як дуб, немов корінням вріс у газон. Його з місця не зрушиш, поставить корпус так, що від нього відскакують навіть атлетичної сильні футболісти. Це те, чого у нинішніх нападників немає. При найменшому контакті падають, розводять руками ».

Стефан Михайлович згадує, як в 1990-му разом з іншими ветеранами «Динамо» був у гостях у «Баварії». «Мюллер, вже із сивою борідкою і помітно схуд, провів нам екскурсію по базі. Мене і Рудакова представив журналістам як своїх друзів. Щоправда, назвав мене не Решко, а "Річка". "Добре виглядаєш", - сказав я йому. Ви ж знаєте, після завершення кар'єри в США він багато пив. Беккенбауер витягнув його з цього стану, призначив директором школи "Баварії". "Я тут з бейбі граю", - говорив Герд. Тоді був обід. Ми випили по літровому келиху пива. А ось Мюллер до спиртного навіть не доторкнувся ».

«Думаю, Клозе на цьому ЧС обійде за кількістю голів на мундіалях і Мюллера, у якого 14 голів, і Роналдо з його п'ятнадцятьма, - припускає Решко. - Але скільки ж років тримався рекорд Герда! А адже він і ще більше міг забити. Але після перемоги на ЧС-74 на урочистий банкет забули оформити запрошення для його дружини. І він зарікся: «Ноги моєї тепер в збірній не буде».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також