Закарпатець Василь Галай - серед лауреатів Всеукраїнської акції «Герой-рятувальник року – 2009»

7
0

23-го лютого у Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій відбудеться урочиста церемонія нагородження та вшанування лауреатів Всеукраїнської громадської акції «Герой-рятувальник року – 2009». Зокрема, Міністр МНС Володимир Шандра вручить 13 громадянам, які протягом 2009 року виявили героїзм і мужність під час порятунку людей у різних надзвичайних ситуаціях, спеціальні Дипломи, відзнаки МНС «За відвагу в надзвичайній ситуації» та цінні подарунки.

Лауреатами акції визнані: Митляк Світлана Василівна і Войціховська Ганна Петрівна (Волинь); Педенко Сергій Миколайович (Дніпропетровщина); Казаков Дмитро Миколайович (Донеччина); Сичевській Сергій Леонідович (Житомирщина); Галай Василь Васильович (Закарпаття); Туровець Олександр Петрович (Київщина); Атаманюк Ігор Васильович (Тернопільщина); Сердюк Олександр Анатолійович (Харківщина); Лисинчук Андрій Васильович (Черкащина); Журахівський Анатолій Олегович (Буковина); Головач Петро Григорович (Чернігівщина); Нагорний Богдан Юрійович (Вінниччина).

Войціховська Анна Петрівна
(23.04.2002 р.н.), Волинська область

5-го січня 2009 року в селищі Голоби Ковельського району дві 7-річні учениці 1-го класу Ганна Войціховська та Ірина Коренга ковзалися на вкритому льодом ставку. Необачно відійшовши від берега, Ірина провалилася у крижану воду, одяг на дитині намокнув, і вона почала тонути. Її подруга Ганна не розгубилася, й одразу ж спробувала витягнути Іринку за руки, проте самотужки не змогла впоратися. Ганнуся кликала на поміч дітей, які гралися неподалік, проте вони не зважили на її прохання. Зрозумівши, що чекати допомоги нізвідки, дівчатка згадали про санчата. Коли Іринка міцно вхопилася за них, подружка щосили потягнула за мотузку і змогла врятувати ровесницю з ополонки. За особисту мужність та самовідданість, виявлені під час рятування на льоду потопаючої дитини, Войціховська Анна Петрівна нагороджена відзнакою МНС України «За відвагу в надзвичайній ситуації» ІІ ступеня.

Мейта Світлана Василівна
(05.04.1986 р.н.), Волинська область

21-го січня у Луцьку, на проспекті Грушевського, 14, у багатоквартирному будинку сталася пожежа. Вже через три хвилини на місце прибули рятувальники МНС. Але ще до їхнього приїзду 48-річну Тетяну, власницю квартири, що горіла, врятувала молода й тендітна Світлана Митляк, студентка факультету післядипломної освіти Волинського Національного університету. Дівчина за руки витягнула напівнепритомну пенсіонерку з помешкання та разом зі своєю тіткою, у минулому медичним працівником, надала першу долікарську допомогу. Завдяки рішучим та самовідданим діям Митляк С.В. під час пожежі, вдалося врятувати життя Наконечної Т.В., 1962 року народження.

Педенко Сергій Миколайович
(20.08.1992 р.н.), Дніпропетровська область

8-го лютого 2009 року у селі Тракторне Солонянського району Дніпропетровщини сільська дітвора висипала на толоку біля ставка, щоб пограти в футбол. Зненацька увагу гравців привернула невисока хлопчача постать, яка бігла до них із протилежного боку водойми по крихкій сірій кризі. Хлопці почали гукати до бігуна, щоб той повертав назад, бо лід занадто тонкий, проте дитина й вухом не повела, продовжуючи рух. Метрів за 25 від берега лід не витримав ваги хлопчика й проломився під ним. Ватага на толоці заклякла на місці, не знаючи, що тепер робити. Не розгубився лише десятикласник Сергій Педенко. Юнак розумів: відлік іде на хвилини, кожна з яких може коштувати дитині життя, й кинувся на лід. Зрозуміло, що рятівник і сам за якусь мить опинився у крижаній купелі. Ламаючи кригу руками, Сергій наближався до місця, де борсався у воді необачний хлопчина, опинившись поруч, схопив його за одяг і потяг за собою до берега. Глибина ставка тут сягала півтора метри – юнакові по шию, а ось 9-літньому Олексійку Квітковському було з головою. Тож якби не мужній односелець, ця крижана купель стала б для нього останньою.

Казаков Дмитро Миколайович
(30.07.1988 р.н.), Донецька область

10-го червня в Будьоннівському районі Донецька, поблизу ставка, раптом пролунали крики дівчат: «Допоможіть! Тоне дівчина! Допоможіть!!!». Але ніхто з перехожих і рибалок навіть не відреагував. Окрім одного хлопця, котрий прогулювався зі своєю 9-річною сестрою біля водойми. Саме 21-річний Дмитро Казаков, не гаючи часу, кинувся у каламутну та дуже холодну, незважаючи на сильну спеку, воду. Пірнув раз-другий, але дівчинки ніде не було. Аж тут юнака віднесло течією до очерету, де він іще раз пірнув та таки знайшов тіло 12-річної дівчинки. Виштовхав її на поверхню, при цьому поранивши собі руку, та почав кликати на підмогу. Люди з берега таки допомогли йому. Не чекаючи на приїзд "швидкої", Дмитро одразу зробив постраждалій штучне дихання. Коли ж у дівчинки проявилися перші ознаки життя, мерщій на руках відніс її до міськлікарні №16.

Сичевський Сергій Леонідович
(31.01.1982 р.н.), Житомирська область

22-го червня у місті Малин, що на Житомирщині, голова родини Володимир Сюська, зачинивши трьох малолітніх дітей удома, пішов у справах. На сполох люди забили коли побачили, що з-під дверей сусіднього будинку йде дим. У цей час у магазині неподалік 27-річний водій місцевого лісозаводу Сергій Сичевський робив необхідні покупки. Аж тут забігла жінка, панічно волаючи: «Пожежа! Горить будинок, а в ньому діти!». Сергій, не роздумуючи ні секунди, кинув усі речі, скомандував продавцю викликати пожежних та одразу побіг до вказаного будинку. Шукати його не довелося – над хатою Сюськів здіймався стовп диму. Зайти всередину чоловік не зміг – вогонь охопив веранду та передпокій. В одному з вікон будинку він побачив перелякані дитячі обличчя. Скомандувавши дітям відійти подалі, він розбив скло, відчинив рами, проліз усередину кімнати. По черзі брав їх на руки та подавав у вікно.

Галай Василь Васильович
(08.03.1975 р.н.) Закарпатська область

Удень 20-го листопада у селищі Буштино Тячівського району Закарпаття, в житловому будинку, виникла пожежа. На той час нікого з дорослих не було вдома, а в хаті залишалися трійко дітей, 1999, 2001 та 2008 років народження. Сусіди, котрі виявили пожежу, негайно зателефонували «101»... Командир відділення МНС Василь Галай кинувся у палаючу домівку. В одній із кімнат, де вже обвалилася стеля, на ліжку він виявив непритомну однорічну Діану, виніс її назовні та передав колегам, а сам повернувся назад, де, за словами сусідів, перебували ще восьмирічний Юрій та десятирічний Іван. Посеред густого диму рятувальник знайшов і цих хлопців. Юрко вже знепритомнів. За мить усі опинилися на свіжому повітрі...

Туровець Олександр Петрович
(25.11.1978 р.н.) Київська область

6-го лютого 2009 року до оперативно-диспетчерської служби Білоцерківського райуправління МНС від охоронця човнової станції надійшло повідомлення про те, що на річці Рось під кригу провалився чоловік. Прибувши на місце, рятувальники МНС з’ясували: на відстані 15 метрів від берега, практично з останніх сил на поверхні води ледве тримається чоловік. Часу на те, щоб задіяти підручні засоби, вже не було. Тоді Олександр Туровець прийняв єдине вірне рішення – обв’язався мотузкою і сам поповз до потопаючого. За інший кінець канату його тримали підлеглі. На відстані десяти метрів від берега офіцеру довелося плисти. А потопаючий уже раз за разом зникав під кригою. Вхопивши і міцно тримаючи бідолаху, Олександр подав команду підлеглим, які й витягнули обох чоловіків на берег. Постраждалого передали лікарям швидкої допомоги. Це вже не перший випадок, коли Олександр Туровець рятує людей. Так, у квітні 2008 року бійцями чергової варти МНС на чолі з ним були врятовані 33-річна жінка та її півторарічна дитина.

Атаманюк Ігор Васильович
(31.07.1994 р.н.), Тернопільська область

26-го травня 2009 року в селі Медведівці 7-річна Наталя Слободян та її 9-річний брат Сергій, пішли до місцевого ставку. Дитяча цікавість привела їх до човна, який стояв біля берега. Наталя заскочила на нього, а той несподівано почав відпливати від берега. Не втримавшись на хиткій поверхні, дівчинка впала у воду. В цей час поблизу разом із товаришем проходив 15-річний Ігор Атаманюк, учень 9-го класу. Поки Ігор роззувався, дівчинка зникла під водою. Не зволікаючи, школяр в одязі стрибнув у воду. Юному рятівнику вдалося вхопити дівчинку, яка вже встигла наковтатися води. На березі хлопець почав уживати заходів щодо очищення легенів постраждалої від води. Це допомогло, Наталя прийшла до тями. Перелякана дівчинка боялася йти додому, тому Ігор негайно покликав її маму, адже, незважаючи на сонячну погоду, було прохолодно, і Наталя могла застудитися...

Сердюк Олександр Анатолійович
(29.08.1976 р.н.), Харківська область

30-го жовтня 2009 року в місті Ізюм Харківської області врятував жінку вагою 120 кілограмів, 1949 року народження, котра впала до колодязю глибиною 25 метрів. За допомогою рятівної мотузки він спустився до колодязя, зняв рятувальний пояс, надягнув його на жінку. Інші бійці підняли цю пані вгору. Крім того, Сердюк Олександр Анатолійович минулого року отримав медаль «За врятоване життя» за порятунок жінки під час вибуху газу в житловому будинку.

Лисинчук Андрій Васильович
(22.09.1985 р.н.), Черкаська область

14-го вересня 2009 року на Черкащині, в місті Монастирище, до рятувальників МНС надійшло повідомлення про пожежу в одній із кімнат гуртожитку. Першою загоряння виявила сусідка. Проходячи повз будинок, вона побачила густий дим, що виходив із вікна та почула дитячий плач, який лунав із кімнати. Саме вона зателефонувала «101» і покликала сусіду -- 23-річного Андрія. Той без жодних вагань кинувся до палаючого помешкання. Серед густого диму, орієнтуючись на дитячий плач, він знайшов під столом переляканого хлопчика. Вже через декілька секунд він вийшов із вогняного пекла з дитиною на руках. Завдяки мужньому вчинку пана Андрія, 3-річний малюк був врятований.

Нагорний Богдан Юрійович
(27.07.1997 р.н.) Вінницька область

Рятування життя дитини курсантом Вінницького вищого професійного училища Нагорним Богданом відбулося 29-го вересня 2009 року в обласному центрі. Перебуваючи в черговому звільненні, Богдан побачив як із під’їзду вибігла жінка, яка благала про допомогу, в неї помирала дитина. Курсант МНС без роздумів кинувся на поміч. Піднявся за жінкою до квартири, на підлозі побачив бездиханне тільце півторарічної дитини. З розповіді матері, дитя помирало від того, що шматочок їжі потрапив у дихальні шляхи, почалися судоми, а потім воно перестало зовсім дихати. Викликали швидку та часу на очікування вже не було… Швидко зорієнтувавшись, хлопець згадав навички надання першої медичної допомоги, здійснив непрямий масаж серця. В дитини спочатку з’явився пульс, а згодом вона заплакала. Дочекавшись приїзду карети швидкої допомоги, юнак передав дитину лікарям, а сам повернувся до училища. Тільки потім він зрозуміє, що долею призначено бути йому рятувальником, чинити справжнє диво – рятувати людське життя…

Жураківський Анатолій Олегович
(07.06.1996 р. н.), Чернівецька область

2-го липня на Буковині, у селі Мілієве Вижницького району 13-річний юнак урятував життя місцевого хлопчика. Під час купання у Черемоші, річка підхопила та потягнула того вниз за течією. Ризикуючи власним життям, юний герой кинувся на допомогу та витягнув 7-річного Володю з бурхливої річки. Після цього Толя також не розгубився, і, згадавши уроки тітки-медика, надав малому першу допомогу – зробив непрямий масаж серця та штучне дихання. Це унікальний випадок, коли дитина у такому ранньому віці спромоглася не лише врятувати людину, але й виявити неабияку готовність прийти на допомогу в критичній ситуації.

Головач Петро Григорович
(08.07.1964 р.н.) Чернігівська область

23-го липня 2009 року в Чернігові, на вулиці Савчука, 11, горів балкон 9-поверхового будинку. В той час, коли рятувальники МНС мчали на місце пригоди, балкон на п’ятому поверсі вже охопило полум’я. Сусіди повідомили, що в квартирі перебуває 37-річний чоловік. Петро Головач за допомогою висувної драбини дістався третього поверху, далі ще подолав два поверхи штурмовою драбиною, тягнучи за собою пожежний рукав. За мить приборкавши вогонь, рятувальник увійшов до задимленого приміщення, де знайшов непритомного чоловіка. Виносити постраждалого довелося також через балкон. Унизу рятувальник надав цій людині ще до приїзду «швидкої» першу медичну допомогу. Цей героїчний випадок – яскраве підтвердження самовідданості, рішучості та наполегливості, що дозволили герою подолати вогняну стихію та врятувати людське життя.

Акредитація журналістів на триває до 12:00 23-го лютого за тел. 247-32-13 і 247-31-91, також дані журналістів можна надсилати на ел.адресу press@mns.gov.ua.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також