Закарпатка Тетяна Бартош вишкрябує на яйцях унікальні малюнки

47
0

Один виріб коштує $400–500

41-річна Тетяна Бартош із села Чинадійово Мукачівського району Закарпаття робить шкрябанки. На відварених у лушпинні цибулі яйцях лезом ”Нива” вишкрябує малюнки.



Жінка зустрічає у своїй майстерні в старовинному замку ”Сент-Міклаш” в центрі села. Тут вона мешкає з чоловіком Йосипом, художником.



— Курячі яйця загортаю в лушпиння цибулі й довго відварюю, доки не стануть коричневими. Яєчко має бути гладеньке — інакше малюнок не вийде. Гусячі або качачі яйця майже не використовую — вони шорсткі, із великими порами. Зробила на такому яйці лише одну шкрябанку — копію картини ”Спляча Венера”.



На роботу над кожним яйцем йде від тижня до місяця. Один виріб коштує $400–500. У колекції художниці 15 шкрябанок. Решту продала або роздарувала.



— У стаканчику яйце через два-три роки псується: розриває внутрішній тиск. Якщо зберігати в лежачому положенні — протримається десятки років, — радить майстриня.



Тетяна Бартош працює над астрологічним візерунком — шкрябає Скорпіона.



— Ніяк не можу завершити його. З одного боку — знак зодіаку Скорпіон, з іншого — Всесвіт, Земля, Плутон.



Показує колекцію:



— Ось — копія картини Леонардо да Вінчі ”Мадонна із квіткою”. На ”Мону Лізу” пішов цілий місяць роботи. Це — копія Рембрандта ”Портрет старушки”, Мікеланджело — ”Пієта”.



У лютому 2008-го художниця отримала замовлення вишкрябати на яйці портрет президента Віктора Ющенка.



— Обласний прокурор Юрій Бенца приніс мені портрет Ющенка і попросив вишкрябати за півтора тижні, до 23 лютого (дня народження президента. — ”ГПУ”). Ледве встигла. Я грошей із нього не взяла. Тільки сказала, що долучаюся до подарунка президентові. Хоча навряд чи Ющенко побачив яйце — багато подарунків до нього не доходять, чула.



Бізнесмени й депутати просять вишкрябати на яйцях їхні портрети. Також часто замовляють сюжети на релігійну тематику.



— Готую каталог шкрябанок, тому всі фотографую. Хоча через округлість яйця вони важко піддаються фотокамерам, — каже Тетяна Бартош.




На фото: Портрет Віктора Ющенка закарпатський обласний прокурор Юрій Бенца замовив до дня народження президента 23 лютого 2008 року (фото: Сніжана РУСИН)



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також