Закарпатська митниця передала конфісковане церковне начиння до музею (ФОТО)

10
0

Виносний Хрест-Розп'яття, монстрація та чотиристулковий складень, виготовлені у першій половині ХХ століття, зберігатимуться у Національному музеї історії України, що в м. Київ.

В пресслужбі Закарпатської митниці розповідають, що духовні раритети в 2018 році митники вилучили в італійця, який спробував їх вивезти з України через КПП «Тиса».

Нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики України своїм наказом зобов’язав Закарпатську митницю Держмитслужби передати конфісковані раритети до Національного музею історії України.

Відтак до музею передали унікальні речі: виносний Хрест-Розп'яття кустарно виготовлений невідомим майстром у першій половині ХХ ст ймовірно в Україні (мідний сплав, литво, олійні фарби, розпис; розмір 32,5x20,7 см). Хрест чотирикінцевий з накладеним розіп'ятим Христом. Кожен кінець хреста виконаний у вигляді стилізованої квітки та прикрашений портретним олійним малюнком: у верхньому - Бога Саваофа, у лівому - Богоматері, у правому - Ісуса Христа, у нижньому - черепа та кісток Адама. До нижнього кінця хреста кріпиться металевий стрижень з різьбою для з'єднання з посохом (тростиною).


Наступний раритет - монстрація, виготовлений також у першій половині ХХ століття, ймовірно в Україні (білий та жовтий метал, штампування, фарбування, скло; розмір - 34,5х29 х 4 см). Фахівці уточнюють, що монстрація - різновид дароносиці у католицькій церкві. Має форму сонця з розбіжними променями. Центральна частина монстрації має наскрізний отвір, що закривається з обох боків склом. В цьому отворі зберігається освячена гостія (освячений хліб, який став Святими Дарами).


Останній раритет - складень чотиристулковий, виготовлений у першій половині ХХ століття в Росії (мідний сплав, литво, розмір 18,2х40,9 см). Складень у вигляді чотирьох металевих іконок, які за допомогою втулок складаються-розкладаються. У розкладеному стані являють собою похідний (переносний) вівтар для молитов. На кожній іконці міститься п'ять клейм, на яких зображено релігійні свята або пам'ятні дати.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також