Закарпатська облрада направила клопотання щодо фінансування протипаводкової програми

8
0

Питання захисту населених пунктів та сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод є одним з найважливіших на цей час. Саме тому прийнято ряд державних і регіональних програм, зокрема Програму комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки (постанова Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2006 року №130).

Закарпатська обласна рада неодноразово направляла клопотання до вищих органів державної влади щодо необхідності фінансування з Державного бюджету у повному обсязі заходів зазначеної Програми.

На пленарному засіданні 27 сесії облради У скликання депутати знову ухвалили звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації заходів, пов’язаних із захистом населених пунктів та сільськогосподарських угідь області від дії паводків. У ньому йдеться про те, що у 2009 році відповідно до затвердженого плану в області виконано робіт на суму 164,2 млн гривень, або 77% від обсягу, передбаченого Програмою. За рахунок цих коштів буде побудовано 25 км захисних дамб, 15 км берегоукріплень, захищено 23 населені пункти та 19,3 тис. га сільськогосподарських угідь.

У цілому ж за період 2006-2009 років з Державного бюджету Програму профінансовано на 84%. Необхідно підкреслити, що і це фінансування забезпечується виключно Держводгоспом. Жодних коштів через установи, що визначені співвиконавцями Програми, в держбюджеті не передбачається.

Паводки, що мали місце в області впродовж останніх десяти років (1998, 2001, 2008), завдали збитків у сумі 1,3 млрд гривень.

Зважаючи на викладене, для реалізації заходів, пов'язаних із захистом населених пунктів та сільськогосподарських угідь Закарпатської області від дії паводків, обласна рада просить забезпечити у 2010 році своєчасне та в повному обсязі фінансування заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області на 2006-2015 роки. У зв’язку з цим, кошти, необхідні для виконання заходів Програми, депутати облради просять передбачити при формуванні показників Державного бюджету України на 2010 рік.

Ризик весняного паводку на Закарпатті все ще залишається

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також