Закарпатська облрада закликала Порошенка ветувати закон про освіту (Оновлено)

4
37

Про це інформує власкор Mukachevo.net.

За відповідне рішення проголосувало 38 депутатів, проти 1, утрималося 4, не голосувало 13. Таким чином звернення ухвалене голосами фракцій БПП, КМКС, Відродження та Опозиційний блок.

Перед голосуванням Золтан Ленд'єл виступив із заявою від фракції Єдиного Центру, наголосивши, що вони проти будь яких спекуляцій на мовному питанні. Андрій Шекета заявив, що фракція Батьківщина утримується від голосування

Повний проект звернення Закарпатської обласної ради до президента - нижче. У тексті звернення йдеться про заклик ветувати закон про освіту:

Президенту України

Порошенку П.О.

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Закарпатської обласної ради, підтримуючи прагнення влади до покращення якості освіти в Україні, в тому числі всебічний розвиток української мови як державної, звертаємося до Вас із приводу прийняття Верховною Радою України 5 вересня 2017 року Закону України «Про освіту», у якому, на нашу думку, порушуються конституційні права осіб, які належать до національних меншин, на навчання рідною мовою.

Вкрай стурбовані можливими наслідками для населення краю  у зв’язку із впровадженням норм цього Закону. Громадяни України, які належать до національних меншин, втрачають право на вільний вибір мови навчання, що замінюється правом одержувати освіту в державних і комунальних закладах виключно державною мовою. Представникам нацменшин гарантується право на здобуття освіти мовою відповідної національної меншини тільки в окремих класах комунальних навчальних закладів на рівні дошкільної і початкової освіти, і тільки поряд з державною мовою. Тобто у зв’язку із прийняттям Закону втрачається право осіб, приналежних до національних меншин, на здобуття освіти рідною мовою в державних і комунальних закладах на всіх рівнях, крім вищенаведених, і формах (зокрема: загальної, середньої, спеціальної, вищої тощо) освіти, а також право на функціонування навчальних закладів з мовою навчання національних меншин.

Нормативними положеннями статті 7 Закону порушується ряд прав і свобод, передбачених та гарантованих Конституцією України. Зокрема:

- частинами 3 і 5 статті 10, щодо гарантування вільного розвитку, використання і захисту мов національних меншин та конституційної гарантії застосування мов;

- частинами 2 і 3 статті 22 щодо гарантування і неприпустимості звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод при прийнятті нових законів;

- частиною 5 статті 53 щодо гарантування громадянам, які належать до національних меншин права на навчання рідною мовою чи вивчення рідної мови у державних та комунальних закладах.

Низка положень прийнятого Закону не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, Декларації про права осіб, що належать до національних або етнічних, релігійних та мовних меншин, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, які Україна ратифікувала.

Деякі положення прийнятого Закону суперечать двостороннім договорам України з сусідніми країнами, зокрема Молдовою, Румунією, Угорщиною, які передбачають зобов’язання України щодо забезпечення мовних прав національних меншин. Згідно зі статтею 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надала Верховна Рада України, є частиною національного законодавства України.

Упродовж багатьох десятиліть забезпечувалося і реалізувалося на практиці право національних меншин на навчання рідною мовою.

Це право, закріплене законодавчо для усіх без виключення національних меншин, представлених у багатонаціональному українському суспільстві.

Наш край знаний своєю толерантністю і міжетнічною злагодою, яка сформувалася історично упродовж багатьох століть. На території українського Закарпаття живуть представники понад 100 національностей, серед яких  угорці, румуни, молдавани, словаки, поляки, німці та ін., і всі вони, будучи громадянами демократичної України, бажають у повноті оволодіти державною мовою без обмежень щодо мов національних меншин.

Висловлюємо своє занепокоєння і просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, застосувати надані Вам законодавством

України повноваження – внести правки або накласти вето напроект Закону України «Про освіту», який, поряд з тим, що спричинить порушення конституційних прав і свобод громадян України, несе загрозу авторитету нашої держави на міжнародній арені; ставить під сумнів щирість проголошених Україною євроінтеграційних прагнень, реалізація яких неможлива у разі порушення прав і свобод людини, зокрема і представників національних меншин; може призвести до міжнаціональних конфліктів, зростання еміграційних процесів і не веде до консолідації суспільства.

Також просимо направити проект Закону України «Про освіту» для експертизи Генеральному секретарю Ради Європи та до Венеціанської комісії на відповідність його положень європейським стандартам та цінностям і, тільки у разі їх позитивних висновків, ініціювати повторний розгляд законопроекту Верховною Радою України.



Нагадаємо, Берегівська міська рада теж звернулася до Порошенка, закликавши ветувати закон про освіту. Так само і 

У парламенті Угорщини депутати прийняли резолюцію щодо України та закону про освіту.

Коментарі

1
17:28

Быку ни кутень а кутинь.Ни ганьби пічальну кобылу,дибіл б****ть.

М
Мукачівець

До 22.09.2017 17:03 Верховенцю файта ти з московіі. Никати будеш у свій кутень . А понаїхало вас до блуду . А типерь хочете правити світом. Лем верховенцю нич не уйде у вас.

ДW
До www

Та ни спорь із ним.Поникай як увін пише.Ото мукачівиць кацапського розливу.100% його родитилі із московії.Много їх прилізло из освободитилями,пуднимати утсталоє закарпаття.Так допуднимали штося всрали і срср тожек потиряли.Утрату мавуть вилику,бо жили на дурняка.

W
www

Но нічого собі скільки ,,Мукачівців ,, з'явилося! .... один із них правільно сказав де ,,літній,,був (на місті теперішнього ,,Каштану,, і ЖД поліклініки) . Але не сказав , що там було , а до того там було массове захоронення померлих від тифу!. Після 1-ї світової там викопали яму , заповнили трупами і залили вапном. такі кургани дотепер і в центрі Одеси є. Коли прийшли ,,руські,, то із-за своєї натури лінивої ( все на халяву) , на тому пагорбі встановили скамейки та внизу екран і почали втирати свою коммуністичну пропаганду для аборігенів, щоб не будувати стаціонарного кінотеатру.Ось так ! ти це знав? ... а ,,Комунар,, був на тій вулиці де хата Балоги і школа інтернат ...

*
*****

"Бджоли проти меду")))Ці чубірки,нусери,ледиди та інші продажні кур... чомусь думають,що при якійсь іншій, не українській владі на Закарпатті, вони могли б залишитися при кориті..))) Летіли б вони зі своїх теплих крісел далі, ніж бачать.

М
Мукачівець

Гукане заперевальний знаєш де жд больниця бивша ? Де каштан ? Де техноград який закрився ? Думаю я отвітив тобі заперевальний.

М
Мукачівець

www напуцником ти ся родив заперевальний. Літній кінотеатр на наберіжній на пляжі . Кідь ти такий Мукачівець кажи де бов кінотеатр комунар? Гукан тя справив заперевальний .

W
www

Лізав я по замку вже бідьше як півстоліття тому , і знаю про , що говорю. Ти мені не відповів , що було під ,,літнім,, ... питаю тому , що то знають мукачівці , які живуть тут більш як три покоління. Ти цього не можеш знати , тому що був гуканом ще донедавна , а тепер став московським напуцником.

Ф
Фатів

Ей фатьове www ти ничь неспутав ? Ко Русини ? Таким пустьошам ге ти треба кутинь увирнути у другий бук. Уткаль ти файта гамане ? Укажи ми де ти файта у темитові та я ти уповім уткаль ти .

М
Мукачівець

До www Чуєш безродний ти по собі не суди заперевальний. Хуже продажних вас ниє никого. Щерий дебіле. У нас два боло откритих театра один у комсомольському парку а один у депеш парку. Ти смоляку засланий мало потірявся. Я среру шо ти там кому віриш. Історію пробують твої хохли міняти лем то ся неполучать бо дуже много жиють ті які жили у тот час. Чуєш засланий ти русинів не обсирай ти за собов чмирото позирай. Мадяри і Русини то братський народ. Незнаю де ти лізав но з гузиуі твоя хпря і тепер торчить холує.

W
www

так ,так ... ти мадярон в 7-му поколінні .... мадярон -це особа без роду племені , яка говорить на суржику мадярської мови , яку вже в центральній Венгрії не розуміють. Як правило ними ставали найбільш продажні і малоосвічені русини (порости по мадярськи). Своєму діду я довіряв на 100% і воно так і було як він розповідав. Брехнею займаєшся ти . Замок я в дитинстві облазив від підвалів до даху !... і памятаю таке, що можу стверджувати - теперішня інтерпритація історіїї , мягко кажучи не правдива. Ти , якщо мукачівець , скажи що було на місці літнього кінотеатру і де це ?

М
Мукачівець

До сказочника www 22.09.2017 12:54 Кому ти казки росказуєш ? Я мадяр і уже 7 коліно . А ти чорт за перевальний. Мадяри нигда такоє неговорили , се придумали хохли оби людей пужати . Дя тебе тормоза тайну открию , при мадярах у школах у магазинах без разниці писалося на двох язиках на мадярському і на русинському . Бо хохлів туй не боло . А ти засланий іди піди у замок і дя таких як ти засланців із заперевала є історія як у фото так і документами. Так шо свої страшилки росказуй там на львівщині , франківщині уткі прийшли хохли у Закарпаття . Сомалієць тя справив марго тупа.

W
www

До Мукачівця. Ти такий Мукачівець , як я Сомалієць!... мій дідо , коли за часів мадяр , оформляв патент на торгівлю на мукачівському базарі , мав написати заяву на мадярській мові , інакше його питали : ,, ти якої держави хліб їш ?? ...то на тій мові і пиши заяву ! ,,,,, інакше нічого не дозволяли! .... то чому вони можуть відстоювати обовязкове знання їхньої мови , а ми ні ????.... а тепер в 21 столітті в селах берегівщини молодь зовсім не знає державної мови!!! ... старе поколіління ще памятає російську , бо так треба було , а тепер , що змінилося ???

М
Мукачівець

До Закарпатець 22.09.2017 11:05 Ти дебіл ? Ти козачок заперевальний а не Закарпатець.

W
www

Опублікуйте список голосування закарпатських нардепів по ,,мовному,, закону ... народ має знати гу із гу !!!! .... презденту варто б було розібратися із своєю партією на Закарпатті .... президент одне , а його партія на Закарпатті , виявляється , зовсім інше !.

З
Закарпатець

Мадяри підкинули грошей продажнім депутатам. Хто більше заплатить, за того і голосують. Тому ми так і живемо, бо не маємо ідейних людей у владі, які мають чітке бачення розвитку держави. Є ситуативна більшість. Регіонали з мадяри у обласній раді... Жесть.. ці люди за іншу платню готові прийняти декларацію будь-яку. Наприклад, що мадярів треба знищувати. Тому не варто радуватися цій декларації. Вона не має юридичної сили. А якщо про мову, то недавно був у справах в с.Геча. На вулиці в селі ніхто мене не розумів. Старші ще по москальськи щось говорили. За це ганьба окрема. А молодь старших класів абсолютно не розуміли. Це зневага до всього народу. Українську мову всі мають знати. В жодній державі світу такого нема. Всюди громадяни вільно володіють державною мовою. Це принципова позиція.

П
Петрович

Ось вони закарпатські сепаратисти - в облраді сидять! Завтра будуть просити "Путін введі войска!". Ой пардан тут гойкатимуть "Janos csapatokat fog hozni!"

СС
Сікора Степан Ілліч

Панове, "мою друзі", зверніть увагу на коментар депутата обласної ради Віктора Русина у фейсбуці: "Щоб не було інсинуацій по питанню мого голосування на сесії обласної ради про звернення до президента України про освітній закон,хочу висловити свою позицію,чому я не голосував за дане звернення. Проект закону про освіту в Україні знаходився у ВР не один місяць,принимався у першому читанні,ніхто із обласних депутатів не піднімав питання за весь цей період,що цей закон буде ущемляти права нацменшин. Народний депутат України В.Брензович який входить у фракцію БПП у ВР і представляє угорські нацменшини ні разу не був на сесії обласної ради і не бив у набат,що цей закон ущемляє права угорців. Коли ВР прийняла освітній закон,тоді давайте терміново голосуйте за звернення до президента,що наш ущемляють,а де ви всі раніше були великі політики???..." Думка дуже слушна.

1
111

На сході теж все починалося з мови і бачимо потім почалася війна сценарій один в один і чомусь знову з києва

ДС
до Сікори та Просто

Сікоро, читай ОСНОВНИЙ ЗАКОН- Конституцію України. Тобі, слепаню, статті навели. "Просто", ти що, Гітлер доморощений чи просто говнюк вонячий? шукач статей? не воняй, неборе.

А
Антон

Це все брєд

М
Мукачівець

Дааааа чиаю туй коменти великих укрів і вижу лем одно се діктатура і нацизм. Укри а чого ви непомагаєте українцям які в росіі жиють ? Або в амереці або в італіі ? Сиішно читати тупих укрів коменти які незнають кілько жиє русинів, мадярів, швабів, словаків і руминів. Незнаєте ни історію . Шо ви хочете добитися ?

П
Просто

В Києві закон якими голосами приймали? Як нас хтось буде поважати якщо підлеглі не поважають босів,і не бояться а несуть таку ахінею.Платити дитячі,садик,школа,вузи...А врезультаті вони ні слова не бум бум на загально державній супер.Вони прямо в очі кажуть що вона їм нах... не треба. І кого ви кормите не тих же сепаратистів,вони перші і відділяться. А пригніченням тут і не пахне.Була б людина а статтю найдемо.Той по ООН реве як погано а ці на місті другий фронт відкривають,те що і просить путін...

ДР
До Русин

Кіть ти русин,можек і справжній,можек чувись за"Карпатську Україну" і її ростріл у 1939 рокови.Києвом товди і ни пахло у крайови,а крови ся много прілляло.

СС
Сікора Степан Ілліч

Панове, ні одного професійного коментаря по суті заяви. Все якісь емоції. На мою думку, заява є чисто декларативна, практично, відсутня юридична аргументація. Навряд, чи буде мати якесь значення. Видно Геннадій Москаль вирішив просто розіграти угорців, щоб франкція КМКС не вийшла з коаліції "алямоскаль" в обласній раді. Цинічне політиканство з боку голови Закарпатської облдержадміністрації, депутата облради від БПП. У ВР вся фракція БПП, крім Брензовича, голосувала за Закон "Про освіту", а член партії "БПП" та представник Президента в області Геннадій Москаль йде проти позиції партії на рівні області. Дивно. Чи не так?

Р
Русин

Звернення мудре. Конституція гарантує. Нацики за перевал! Ще треба відкрити в Закарпатті русинську школу та кафедру русинської мови в УжНУ.

О
Очевидець

Поліція правильно і професійно спрацювала

Р)
Рапунцель )

Гукани є гукани і з цим нічого не зробиш. (

С
савой

предлагаву запрітити всі мови на україні і ввести твльки одну мову АНГЛІЙСЬКУ і всі проблеми вирішаться зразу і гроші на зарплати пенції появляться і роботи ----------------------:))))))))))))))

ЗЦ
Закарпаття це Україна

Сепари продажні!

1
111

А дівки то продажні дівки)))

*
*****

От ідіоти...Фракція БПП виступила проти власного керівника)))А як приклад нам наводять взагалі неспіврозмірні ситуації у країн-сусідів.

Р
Рівіс

Нащо вони в заяву приліпили Молдову? Де вони скачали цей текст?

Л
льотчик

молодці! Звернення - 5 +!

П
петрик

алех аналех, ти дурак?

AA
Al Alex

Молодці. Кіть люди хочуть учитися по мадярськи, вадь чеськи, вадь румунськи - они мають на то право. Тим більше, шо за такоє у більшості случаїв платить не Україна, а готові платити Мадярщина, Румунія, Словаччина

МЗ
Маркіян Заперевальний

но, се вже по ділу-тепирь буде видко, ху із ху

Читайте також