Закарпатська СЕС не виявила пестицидів у кавунах та динях

5
0

З точки зору агрономічної науки серпень та вересень – піки споживання баштанних у вигляді кавунів та динь, сезонної продукції рослинництва. Але життя диктує свої умови, на ринок нашої області така продукція починає надходити вже в липні і в основному з господарств Херсонської області. Настав вже вересень, ринки продовжують пропонувати нам такі смачні продукти, їх реалізація напевно буде продовжуватися до останнього кавуна та останньої дині.

 

Станом на 15 вересня  2011 р. санепідстанціями області на визначення вмісту нітратів було досліджено  356  зразків баштанної продукції (244 – кавуни та 112 –дині), з яких  в 6-ти  випадках визначалися перевищення максимально-допустимих рівнів, що становить 1,7 %. Всі перевищення МДР щодо вмісту нітратів визначалися в продукції, що реалізовувалися в липні місяці.
 
На визначення залишкових кількостей пестицидів  було досліджено  220  зразків баштанної продукції, перевищення максимально допустимих рівнів по жодному з вимірюваних пестицидів не було.
 
Протягом сезону реалізації баштанних за порушення санітарного законодавства  застосовувалися міри адміністративного впливу: накладено 9 штрафів (міста  Ужгород та Мукачеве,  Хустський та Рахівський райони), винесено  2 постанови на вилучення з реалізації  рослинної продукції, що по гігієнічних показниках  не відповідала  діючим нормативам.
 
Сезон баштанних закінчується, але торгівля ними триває. При покупці такого товару уважно слідкуйте за зовнішнім виглядом кавунів та динь. Наявність тріщин, інших пошкоджень не покращує  їх якості, а навпаки може свідчити про  мікробне забруднення, а також надходження у плоди солей важких металів, що  відносяться до токсичних елементів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також