Закарпатське СБУ веде справу донецького фотолюбителя (ФОТО)

27
6

Колекціонера арештували через спробу переслати "секретну" камеру колишнього КДБ.

Донецького фотолюбителя Олександра Комарова заарештували за те, що в його колекції були дві камери "Аякс-12", відомі також як "Ф-21", що раніше використовував у розвідувальній діяльності КДБ, - повідомляє donbass.ua.

В поле зору служби безпеки України донеччанин потрапив після того, як спробував переслати одну раритетну камеру колекціонерові з Чехії. Фотоапарат "Аякс" був  створений в 1948 році, покращена версія "Аякс-12" вийшла у 1952 році. Фотоапарат розрахований всього на 15 кадрів, але мав ширину фотоплівки 21 мм (нарізалася спеціальним різаком з роликів звичайної плівки типу 135). Мав спеціальний механізм-пружину для безперервної зйомки на відстані 2-8 метрів.

До початку 1990-х років він використовувався за прямим призначенням органами внутрішніх справ і державної безпеки, але в 1989 році було розпочато випуск цієї камери для відкритого продажу на споживчому ринку під назвою Zenit MF -1. А комітет держбезпеки відмовився від "Аяксів", як вкрай застарілих.

Донецький колекціонер уяви не мав, що володіє "секретною зброєю". Тому був вкрай здивований, коли одного разу до нього додому завітали неждані гості з СБУ – Служби безпеки України. Гості влаштували обшук та вилучили з колекції всі "Аякси". Як з’ясувалося, причиною стала затримка посилки Олександра, яку він відправив чеському колекціонеру.   

Тепер донецького колекціонера українська прокуратура звинувачує одразу за двома статтями КК України: в контрабанді (ст. 201) та за ст. 359 "Незаконні придбання , збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації". Йому загрожує або штраф від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом до чотирьох років. Якщо буде доведено, що фотограф-колекціонер діяв "за попередньою змовою групою осіб"  - йому загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до десяти років.

Справу донецького колекціонера веде ужгородське відділення СБУ, хоча і знаходиться воно на відстані двох діб від місця проживання "злочинця".

"По суті, всі українські колекціонери, які мають у себе апарати, що використовувалися в 1950-х - 1980-х роках органами КДБ в СРСР, стають злочинцями, - пише Олександр Комаров на своєму сайті fotoua.com. - Несправедливість українських законів така, що за зберігання та пересилку апаратів типу "Аякс" передбачається кримінальна відповідальність. Нікого не цікавить, що ці апарати давно не  використовуються за прямим призначенням і слугують об'єктом інтересу лише для колекціонерів, завдяки яким, по суті, і зберігається історія фототехніки як такої".

"Якщо хтось із колег -колекціонерів виявиться небайдужим до моєї ситуації, в якій проявилася  кричуща несправедливість і абсурдність Українського Законодавства і захоче допомогти - я буду дуже вдячний, - зазначає донеччанин. - Я хочу, щоб люди, що зберігають історію в одному з її проявів, не ставали об'єктами несправедливих і  абсурдних звинувачень і не витрачали час, гроші і сили у спробах виправдатися в тому, чого не робили".

Звернення Олександра Комарова вже підтримало чимало колег та просто громадян України, які уважно слідкують за розвитком подій. Можна лише сподіватися, що здоровий глузд переможе, а Олександр Комаров та тисячі інших фотолюбителів України зможуть і далі займатися своїм улюбленим хобі - колекціонуванням раритетної фототехніки.

Мукачево.net

Коментарі

П
пенсіонер

А коли, справжніми справами про тунелі, контрабанди, тотальну корупцію СБУ буде займатися? Наполовину треба скоротити подібних дармоїдів та ледацюг на службі у державі, котрі в 40-45 років виходять на пенсію,отримуючи захмарні гроші.Кремезні чоловіки після виходу на пенсії не мають занять, в більшості спиваються та стають на кримінальну стезю...

Е
еколог

Не знаю в кого як , а у мене шок від даноі новини

К
Контра

Робота кипить у СБУ.

ТЯ
то я я

Наше СБУ і за пінцет та збільшувальну лупу срок припише, і якщо треба і кому треба та й довічно дадуть... ОСЬ ТАК

П
Петро

Це ми можемо, - система дикунів!

ІБ
Ігор Баран

Реальна дурниця, за фотік, що КОЛИСЬБУВ секретним, паяти срок

Читайте також