Закарпатське село Ільниця йде під землю

43
0

Половина закарпатського села Ільниця в Іршавському районі йде під землю. За радянських часів тут видобували деревне вугілля. Але в дев'яностих шахти закрили як нерентабельні. Останнім часом через просідання грунту в селі все частіше стали утворюватися величезні ями, а в будинках з'явилися тріщини.

Ці сільськогосподарські угіддя знаходяться над виробками шахт. Тут земля буквально йде з-під ніг. Під час осіннього збору урожаю навіть провалився трактор.

У селі Ільниця в тріщинах практично всі будинки. Своє житло Наталія Тюк ремонтує кожні три місяці. Довелося навіть фундамент укріпити. Але зупинити процес руйнування не вдається.

Наталія Тюк, мешканка села Ільниця:

- Ну ось, дивіться, тут відходіть зовсім, держиться на сонові вісь цієї верхної планки, вікно повністю, ну ще трохи - і воно випаде.

Василь Марківці живе на сусідній вулиці. Восени, коли у дворі провалилася земля, чоловік дивом не постраждав.

Василь Марківці житель села Ільниця:

- Я віз на дараба гній, гній, перша ходка - коні пройшли, а друга ходка - завалити все. Віз провалюючись. Там воронка утворили десь Чотири з половиною метрів глибини і десь дев'ять в радіусі.

Ще одна проблема - в свердловинах немає води, вона вся пішла в покинуті шахти.

Провали землі - через неправильну консервацію шахт, каже Василь Демчик. На гірському підприємстві він пропрацював тридцять років. Розповідає: вироблення розташовані неглибоко - не більше тридцяти метрів. І просто під сільськими будинками. Після того, як шахту закрили, проходи не засипали землею.

Підприємство закрили в дев'яності роки як нерентабельне. І сьогодні пред'являти претензії нікому.

У Ільниці немає виробництва. Село живе за рахунок дотацій з держбюджету. Гроші на те, щоб засипати шахти, теж просять в уряду. Поки що безрезультатно.

Федір Король, голова сільради Ільниці:

- На даний годину були, можна сказати, одні відписки, таких коштів, щоб засипати провалля, сільська рада не має можливості.

Але в Міністерстві вугільної промисловості дали зрозуміти - це процес тривалий. Спочатку створюється спеціальна комісія. Вона їде на місце - вивчає проблему. І тільки потім можна буде говорити про виділення коштів. Правда, коли фахівці з Києва приїдуть в Ільниці, в Міністерстві не уточнили.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також